събота, 6 октомври 2018 г.

КУРАБИИ С ДИНЕН МЕД

КУРАБИИ С ДИНЕН МЕД

Тези бабини курабии са с уникален свой вкус. Ако се замени динения мед с пчелен или някакъв друг, не че няма да станат, но вкусът ще е различен.
Диненият мед днес по-трудно се намира, тъй като все по-рядко се приготвя. Навремето в нашия край - Силистренския, почти във всяка къща на село, се изваряваше динен мед. Той се прави много бавно. Баба ми правеше, после и майка ми два-три пъти прави, а и аз също вземах участие. Тогава бях малка, но още добре го помня. Тогава имаше село, имаше бостани и градини. Сега има само топли спомени с дъх на лято и цветя под черешовата сянка в градината. Голямо количество дини се издълбаваха. Изстискваше се и се прецеждаше само сока, без да има семки и без остатъци от сърцевината на динята. В голямата тава този сок се изварява на тих огън, докато се сгъсти и стане много тъмно на цвят, почти черен. На село го наричаха маджун. Прибираше се в бутилки, затваряха се и се съхраняваше в тъмните мази. Може да се ползва целогодишно. Днес все още някъде се прави динен мед и е щастие, ако случайно се намери на пазара, приготвен от някои възрастни хора.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

900 г брашно
2 яйца
200 г кисело мляко
200 г динен мед
6 с.л. олио
1 ч.ч. захар
10 г амонячна сода
2 щ. сол
1 пакетче ванилена захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното /около 800 грама/ се пресява и се оформя като кладенче.
В него се сипва олиото, две щипки сол, ванилената захар, разбити с вилица двете яйца, захарта, киселото мляко, в което е угасена амонячната сода и динения мед.





Разбърква се като се загребва постепенно от брашното, докато се обере и стане лепкаво тесто.
Тестото се прехвърля на плота върху допълнително брашно и се доомесва до гладко тесто.



Върху набрашнен плот се поставя тестото и отгоре то също се поръсва леко с брашно. Тестото се разточва на кора с дебелина 7-8 мм.
Изрязват се бисквити с кръгла чашка, потопена в брашно или с формичка.



Изпичат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 минути. Не бива да се препичат много, а докато получат лек загар и се втвърдят.








Няма коментари: