неделя, 28 октомври 2018 г.

РИБЕНА ЧОРБА С ДУНАВСКА РИБА

РИБЕНА ЧОРБА

/С ДУНАВСКА РИБА/




2 риби платика
2 риби морунаж
2 глави лук
2 моркова
2 червени чушки
2 домата
2 картофа
6-7 с.л. олио
сол, черен пипер, дафинов лист, магданоз, девесил /лющян/




Рибата се изчиства, измива и нарязва на парчета. Ползвах за чорбата две платики и два морунажа, а другата я изпържих.
Залива се с вода да се покрие и се сварява с малко сол във водата и 1-2 дафинови листа. Изважда се и се обезкостява много добре, а водата се прецежда.
В тенджера се капва олио и в него се запържва накълцания лук и настърганите моркови. Като се задушат, се заливат с прецедения бульон, в който се е варила рибата и се допълва с още вода.
Прибавят се накълцаната чушка и картофите, нарязани на ситни кубчета.
След като се сварят картофите се добавят доматите, предварително обелени и нарязани на ситно или смлени. Овкусява се с малко смлян черен пипер и допълнително малко сол.




Доварява се още малко, до сваряване на доматите. Накрая в чорбата се пуска изчистената риба и се поръсва с накълцан магданоз и девесил.





Няма коментари: