СМЕСЕНА ТУРШИЯ С ВАРЕНА САЛАМУРА
/за 8 бр компотени буркани/
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За саламурата:
2 литра вода
500 мл оцет
8 с.л. сол
10 с.л. захар
150 мл олио
ЗЕЛЕНЧУЦИ:
1 кг карфиол
1 кг зелени домати
1 кг червени камби
500 г моркови
8 скилидки чесън
целина
още: черен пипер на зърна, 16 бр хапчета аспирин
Най-напред се смесват продуктите за саламурата в тенджера и се слагат на огъня да заври, до стопяване на захарта. Саламурата се оставя да се поохлади, а през това време се занимаваме с подготовката на зеленчуците.
Карфиола се накъсва на розички. Камбите се почистват от семената и се нарязват на ленти. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Доматите се измиват и се нарязват на кубчета или резенчета.
Всички зеленчуци се разпределят в 8 компотени буркана. Във всеки буркан се слага по една скилидка чесън, срязана на две. Пускат се по 10-на зърна черен пипер и по 2 аспирина. Слага се и нарязана целина /керевиз/ на два пъти между зеленчуците.
От саламурата се взема с чашка, като се разбърква всеки път и последователно се слага във всеки буркан. Повтаря се, докато се свърши саламурата. Така, олиото ще се разпредели по-добре по равно във всеки буркан.
Готовите буркани се затварят с машинка с метални капачки. Разклащат се 3-4 дни сутрин и вечер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар