неделя, 14 октомври 2018 г.

ДОМАШНИ БРЕТЦЕЛИ

ДОМАШНИ БРЕТЦЕЛИ





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

650 г брашно
20 г мая
50 мл вода
250 мл прясно мляко
1 с.л. захар
2 к.л. сол
100 г краве масло

още:
1 жълтък за намазване
1 с.л. розова сол

2,5 л вода
3 с.л. сода бикарбонат

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява и се оформя в тавата като кладенче.
В голяма чаша се слага маята, заедно с една супена лъжица захар и една лъжица брашно и се залива с 50 мл хладка вода за около 15 минути. Разбърква и се оставя да се надигне и да шупне. Шупналата мая се сипва в брашното. Прибавя се солта, размекнатото краве масло и леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, покрито в купа. Трябва да удвои обема си за около 50 минути.



Тестото се премесва и се разделя на две части, а всяка отделно се нарязва по 6 части.
Разтеглят се фитили и всеки се оформя на бретцел. Всъщност, дали от тук идва името му, заради начина на пресукването, не знам, иначе са си нещо като нашите колаци.

Оформят се по този начин:


Там, където се съединяват крайчетата на фитилите, се намокря с пръст с вода и се притиска леко.

В тенджера се загрява около 2,5 литра вода да кипне. Сипват се две лъжици сода за хляб да шупне. Пускат се поотделно бретцелите в кипящата вода, като се държат така 30 секунди. За всеки бретцел се пуска допълнително по 1 щипка сода да шупва водата. Изваждат се внимателно с решетъчна лъжица и се поставят в голямата тава, застлана с хартия за готвене.
Бретцелите се намазват с разбит жълтък и се поръсват с морска или с розова сол.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 12 минути.

Аз приготвих 10 броя, които изпекох на два пъти по 5 броя в тава.







От останалите две топчета тесто изпържих 6 бр малки мекици. Станаха много пухкави. Поръсих ги с пудра захар.





Няма коментари: