ПУХКАВИ МЕКИЦИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
650 г брашно
20 г мая
50 мл вода
250 мл прясно мляко
1 с.л. захар
2 к.л. сол
100 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява, заедно със солта и се оформя в тава като кладенче.
Маята се натрошава в купичка, заедно с една супена лъжица захар и една лъжица брашно и се залива с 50 мл хладка вода. Разбърква и се оставя да шупне за около 15 минути. Шупналата мая се сипва в брашното. Прибавя се размекнатото краве масло и леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, покрито в купа, докато уголеми обема си два пъти за около 50 минути.
Тестото се премесва и се разделя на две части, а всяка поотделно се нарязва на по-малки части.
Разтеглят се малки мекици с диаметър около 8 см.
В малка касерола се сгорещява обилно количество олио. Пускат се да се пържат по две, като се обръщат от двете страни до златисто на умерен огън.
Тези вкусни пухкавелки ги поръсих с пудра захар.
А изпечените домашни бретцели, направени от същото това тесто, може да се видят ето тук:
Няма коментари:
Публикуване на коментар