неделя, 4 февруари 2018 г.

ПИЛЕШКА СУПА

ПИЛЕШКА СУПА




600 г пилешко месо /1/2 пиле DUC/
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
1 голям морков
1 червена чушка
1 домат
1 дафинов лист
1 ч.л. сол
1 ч.л. зеленчукова вегета
1 шепичка фиде
1 китка магданоз
1 к.л. черен пипер
олио

за застройка:
1 к.ч. прясно мляко
1 яйце
1 щ. сол

Месото се почиства, измива и се нарязва на късчета. Залива се с вода и се слага на огъня. След като заври, се обира пяната и се изхвърля, която месото си пуска. Във водата се пуска 1 дафинов лист и 1 лъжичка сол. Месото се вари, докато се оголи костта, след което се обезкостява.
В друга тенджера се капват няколко лъжици олио и се загрява. В него се запържват накълцания на кубчета лук и един стрък праз. Прибавя се и настърган моркова на едрото ренде и нарязана на кубчета червена чушка. Разбърква се и като поомекнат, се прибавя накълцан обелен от люспата един едър червен домат. В тенджерата при зеленчука се прибавя бульона от месото, а ако е малко, се добавя още малко вода. Когато заври, се начупва една шепичка фиде, овкусява се с лъжичка вегета и щипка смлян черен пипер.
Вари се 15-на минути. Накрая се добавя обезкостеното накъсано месо и се отдръпва от котлона.
Застройва се по следния начин:
Яйцето се разбива с вилица добре в купичка с щипка сол. Прибавя се 1 чашка прясно мляко. С черпака се взема по малко от супата и се прибавя постепенно към яйцето, така, докато се напълни купичката. Застройката се налива в супата на струйка, като се разбърква. Поръсва се с накълцан магданоз.









Няма коментари: