СВИНСКИ ХАПКИ В ЗЕЛЕНИЯ
Те обещават да е зима.
Аз - мръвчица да има.
Те казват идвало студено.
Аз - в зелено пременено.
Те познаха, че навън вали.
Аз знам, с винце, че върви.
Да си говорят, синоптици!
За мезе ще резна пастърмица,
домашна, от младата юница.
Братле, наздраве!
И на теб, сестрице!
Тази простичка рецепта тук предлагам,
да ти се хареса, се надявам:
600 свинско месоАз - мръвчица да има.
Те казват идвало студено.
Аз - в зелено пременено.
Те познаха, че навън вали.
Аз знам, с винце, че върви.
Да си говорят, синоптици!
За мезе ще резна пастърмица,
домашна, от младата юница.
Братле, наздраве!
И на теб, сестрице!
Тази простичка рецепта тук предлагам,
да ти се хареса, се надявам:
400 г спанак
300 г заквасена сметана
100 г кашкавал
6 стръка пресен лук
3 стръка пресен чесън
2 щ. червен пипер
2 щ. смлян черен пипер
2 щ. зеленчукова вегета
олио, сол, магданоз, девесил /лющян/
Месото се нарязва на хапки и се запържва в олио. Разбърква се няколко пъти, щом си пусне сока. Когато изври и остане на олио, след като се позачерви, се отдръпва от котлона. Поръсва се с малко сол, смлян черен и червен пипер, а после се прехвърля в чиния.
В същото олио се пускат заедно накълцани зелениите - лука, чесъна и спанака, който предварително е почистен от дръжките и измит. Поръсва се с накълцан магданоз и девесил. Разбърква се да поомекнат и се оттегля от огъня. Месото се връща при спанака и се разбърква.
Сипва се в подходяща за печене малка тавичка. Сметаната се разбърква с лъжица с щипка сол до гладкост. С нея се залива ястието. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал.
Слага се в загрята фурна на 200 градуса. Готви се 20 минути. През това време ще се запече кашкавала.
Няма коментари:
Публикуване на коментар