КАРАМЕЛЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
3 бр. ябълки
10 с.л. захар за карамел
2 с.л. краве масло
за тестото:
4 яйца
10 с.л. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 прахчета ванилия
начин на приготвяне:
На огъня се слага малък съд с 10 с.л. да се карамелизира, като се разбърква до разтопяване. С маслото се намазва тортена тавичка с диаметър 26 см. Разтопената захар се излива в тавата и с лъжица се разстила по дъното.
Ябълките се обелват, разполовяват се, а след това се нарязват на резени, като се почистват от семената.
Нарязаните резенчета се подреждат върху карамела.
Приготвя се кексова смес:
Яйцата, заедно с 10 с.л. захар се разбиват с миксера до побеляване.
Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера и ванилията и сместа се доразбърква на слаби обороти.
Сместа се изсипва върху подредените ябълки и се заглажда с лъжица.
Пече се на 180 градуса за около 30-на минути.
Докато е още горещ, сладкишът се обръща в тортена чиния, за да може да се отлепи.
Оставя се да изстине.
Залива се със сироп, който се приготвя от остатъка от карамела, като се прибавя една чаша вода и още 2-3 лъжици захар. Оставя се да ври 5 минути и се изключва. Добавя се 1 с.л. коняк по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар