ЗЕЛЕНЧУКОВА ЦВЕТНА ЗАПЕКАНКА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 глава броколи
1 малка глава карфиол
3 моркова
250 г гъби
100 г краве сирене
100 г кашкавал
3-4 кубчета топено сирене
3 с.л. заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
200 г готварска сметана
сол, зехтин, копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накъсват се на розички броколи и карфиола. Морковите се нарязват на едро. Гъбите се обелват.
На огъня се слага тенджера с вода да заври с една лъжица сол. В нея се пускат първо розичките карфиол и морковите да се бланшират за 3 мин. Наблизо се приготвя друга тенджера с ледена вода. Зеленчуците се изваждат с решетъчна лъжица и се пускат да се "шокират" в студената вода. След това се отцеждат, а водата се сменя с нова студена за броколите, които по същия начин се бланшират за 3 минути.
Зеленчуците се разпределят в подходяща за печене тавичка /30 см/. Гъбите се подреждат между тях. Поръсва се с натрошено сирене. Тук-там се слага нарязано на третинки топеното сирене. Напръсква се 4-5 с.л. зехтин и се поръсва с накълцан копър. Сметаните и киселото мляко се размесват и се заливат зеленчуците.
Слага се в загрята фурна за 40 минути да се пече на 190 градуса.
Изважда се, поръсва се с настърган кашкавал и се връща отново във фурната да се запече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар