неделя, 4 февруари 2018 г.

СВИНСКИ ДЖОЛАН С КОЖА С ОРИЗ И БУЛГУР

СВИНСКИ ДЖОЛАН С КОЖА С ОРИЗ И БУЛГУР




1 заден свински джолан с кожа
250 г ориз "Балдо"
1 к.ч. булгур
1 голям праз лук
1 малка червена чушка
1 с.л. смлян червен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. зеленчукова подправка
1 с.л. сух джоджен
1 ч.л. черен пипер
4-5 зърна бахар
4-5 зърна черен пипер
2 дафинови листа
5-6 с.л. олио
500 мл зелева чорба
4-5 стръка магданоз




Джолана се измива и се слага в тенджерата под налягане. Залива се с 500 мл вода и 500 мл зелева чорба. Във водата се пускат зърната бахар, черен пипер и дафинов лист. Затваря се и се вари 1 час на тих огън от завирането.
В старата ел. теджера /моята е отдавна без капак, но пък ми е удобна като големина и все още я използвам понякога/ се капва олио. В него се запържва нарязания стрък праз, чушката на кубчета и измития и отцеден ориз. Щом оризът стане прозрачен, се прибавя и булгура. Поръсва се с 1 лъжичка смлян червен пипер и се разбърква. Залива се с 5 ч.ч. вода и 1 черпак от бульона, в който се е варил джолана. Добавя се малко черен пипер, вегета и сух джоджен, тъй като в момента нямах пресен.
В средата се поставя джолана.
Отгоре се захлупва с една тава, широка, колкото тенджерата, вместо капак.
Слага се във фурната на 190 градуса за 40 минути. Накрая се отхлупва и се оставя така още 15-на минути.





При сервиране по желание се поръсва с магданоз.

Няма коментари: