МАСЛЕНИ СОЛЕНКИ
2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 200 мл/
180 г мека сминска мас
180 г сирене
100 г кашкавал
1 к.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
сурови тиквени семки
Брашното се пресява. Към него се прибавят размекнатата мас /но да не е течна/, кашкавала и сиренето, настъргани на ситното ренде, по една лъжичка сол и захар. Бакпулвера се шупва в киселото мляко и се добавя към брашното. Замесва се от сместа тесто, което се прехвърля на плота и се доомесва с помощщта на още малко брашно до гладко. Получава се меко тесто.
НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ:
Поръсва се върху плота брашно и тестото се разточва на тънък лист с дебелина 3 мм.
Кората се нарязва на квадрати с размер на страните 4 см.
Ще се опитам да обясня начина на оформяне на соленките във вид на цвете.
Взема се едно квадратче. С острието на ножа се правят малки прорези по средата на четирите страни, без да се стига до средата. Така ще се образуват разчертани 4 малки квадратчета. В центъра на всяко голямо квадратно парче се поставя по едно малко топче с големина на обелен лешник. То се оформя от излишното тесто, което е останало от страничните изрезки при нарязването на квадратите.
Към топчето се подгъва острото връхче на всяко ъгълче от новополучените четири квадратчета, така, че то да застане върху топчето.
Притиска се леко с показалеца на едната ръка.
С двата пръста на другата ръка страничните ъгълчета на всяко малко квадратче се обръщат навън и се прищипват. Трябва да залепнат добре, защото при печенето може да се разтворят. Така се получава листенце.
По същия начин се прави със следващите три квадратчета.
Получава се четирилистно цвете.
В средата, където се срещат всички ъгли се притиска с пръст да стане като дупчица После в нея се бодва по една обелена сурова тиквена семка.
Подреждат се в тава, застлана с готварска хартия.
Фурната се загрява предварително.
Изпичат се на 200 градуса за 10 минути до леко зачервяване.
Излизат 40 броя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар