СНЕЖНА ТОРТА ХОЛИ
Ако искате да приготвите нещо сладичко и то да става бързо, ето го лесния начин - без печене, подредено в тортената формичка, ами, че то направо си стана тортичка.
Чудех се как да я нарека. Прилича й да е Аляска, но има торта с това име, а тя си има и своя рецепта. Няколко варианта ми се завъртяха на ум, но накрая си харесах това, а защо, това се разбира от продуктите.
Ето ги и необходимите продукти:
250 г бишкотени пасти "Холи"
/това са сладки какаови кръгли бишкоти, слепени по две с бял крем, производство от гр. Лясковец/
400 г заквасена сметана
200 г кондензирано мляко "Сгущеное"
200 г сладкарска сметана за разбиване
2 пакетчета желатин
2 банана
2 прахчета ванилия
135 г обикновени бисквити "Житен път" /едно малко пакетче/
50 г краве масло
за украса:
2 с.л. кокосови стърготини
3 бонбона "Рафаело"
1 захарно бастунче
начин на приготвяне:
Желатина се залива със 100 мл студена вода и се оставя да набъбне за 10 минути.
В купа с миксер се разбива изстудената сладкарска сметана.
Заквасената сметана се разбърква с лъжица да стане кремообразна и се сипва към сладкарската. Прибавя се и кондензираното мляко. Понеже то е достатъчно сладко, аз изобщо не сложих захар.
Желатинът се втечнява на водна баня, като се бърка, но не трябва да се сгорещи. Излива се в крема, прибавят се ванилиите и всичко се разбърква добре.
Тортената форма с падащо дъно с диаметър 24 см се покрива със стреч фолио, с което се обхваща и стената, а краищата му се оставят да висят отвън.
Излива се в тавичката половината крем. Той е течен, но после се стяга. Безразборно се подреждат бишкотените сладки "Холи", както са слепени по двечки. Те са в тарелка 10 бр. Двата банана се нарязват и парченцата също се нахвърлят между бишкотите. Залива се с останалия крем и се заглажда.
Така се прибира в хладилника за 2 часа.
Изважда се и се покрива със смлените бисквити "Житен път", размесени с мекото краве масло. Разпределят се по цялата повърхност и се притискат с лъжица. Отново се прибира в хладилника за 2 часа.
Украсата може да бъде различна, който, както си хареса.
Тортата се обръща по следния начин. Кръгла чиния, в която ще бъде тортата, се поставя като се захлупва тортената форма и се обръща обратно. Ринга се откопчава и фолиото се отстранява.
Така смлените бисквити остават отдолу като тънка подложка.
Отгоре аз поръсих с кокосови стърготини. Едно шарено захарно бастунче натроших с чукче и поръсих с получените разноцветни частици. В средата сложих 3 бонбона "Рафаело".
Няма коментари:
Публикуване на коментар