ЗАХАРИНКИ
Тези незабравими и вечни сладки! Тези вкусни и непретенциозни бабини курабии! Тези, които се харесват от малки и от големи! Те са тези захаринки, дали са малки или пък големи, винаги на почит са по всяко време!
Ще ви харесат зная! Отива им кафето, вървят и с чая!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
/чашата е с вместимост 200 мл./
5 яйца /от тях един жълтък се отделя за намазване/
1 и 1/2 ч.ч. кристална захар
3/4 ч.ч. олио /непълна чаена чаша/
4 с.л. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
1 к.л. сода бикарбонат
1 щ. сол
3 прахчета ванилия
1 ч.л. лимонови стърготини
Брашно - 4 ч.ч.
още малко захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява в тава и се оформя като кладенче.
В него се сипва захарта и олиото. Яйцата се рабиват с щипка сол в купичка с вилицата. Към тях се прибавя ванилията и лимоновите стърготини и се сипват в брашното. Двете соди се шупват в киселото мляко и също се прибавят. От продуктите се замесва тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и се доомесва при нужда с още мъничко брашно да се получи нелепнещо тесто.
Върху хартия за печене, застлана в тава, се подреждат сладките на разстояние една от друга.
Могат да се приготвят, както ви харесва - оформени като топчета, като цветя, като дълги пръчки. Могат да бъдат и съвсем небрежни. Най-често съм ги правила така, когато съм искала да станат по-бързо. Просто се откъсва топче с големина на малък орех и без да се оформят, се слагат в тавата. Стават безформени грапави бучки /така дъщеря ми ги харесва повече/.
Днес реших да ги направя по-така.
Разточих цялото тесто на кора с дебелина 1 см. С подходяща формичка на цвете с диаметър около 5-6 см изрязах цвете. С друга по-малка формичка с диаметър около 2 см. изрязах в центъра на всяко получено цвете дупка.
Цветята се подреждат в тава и се намазват с четка с жълтък. Отгоре всяко цвете се поръсва с щипка захар.
Останалото тесто се премесва. Откъсва се топче с големина на орех и между длани се претрива, като се оформя на пръчка с дебелината на пръст и с дължина около 8-10 см. Това може да се направи, докато се изпича първата партида. Също се мажат с жълтък и се поръсват с щипка захар.
Излизат около 50 броя, което всъщност зависи от големината им.
Фурната се загрява предварително.
Изпичат се на 190 градуса до леко порозовяване за около 15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар