ДОМАШЕН ЖЕЛИРАН МЛЕЧЕН КРЕМ
600 мл прясно мляко
6 с.л. захар
2 жълтъка
3 пълни с.л. брашно
2 прахчета ванилия
1 пакетче желатин
няколко бишкоти Савоярди
Жълтъците се разбиват с брашното и с 1 чаша мляко, като млякото се слага постепенно, докато се разтвори брашното, за да не стане на топчета.
Желатина се залива с 1 кафена чашка вода да набъбне, след което се втечнява на водна баня.
Другото мляко се слага на огъня със захарта и след като се затопли и захарта се разтопи, се прибавя брашнената смес при непрекъснато бъркане. Като започне да се сгъстява на гладък крем, се отстранява от огъня.
Прибавя се ванилията и разтворения желатин и се разлива в чашки.
Аз реших да сипя крема в опаковка от бисквити /с форма на квадратни кутийки/. По релефа на опаковката разлях по 1 лъжица оцветен сок от кайсиев компот с малко желатин, като за целта просто с върха на ножа пуснах малко прашинки сладкарска боичка.
В купичките сипах крем, по една бишкота, срязана на две, т.е. две половинки, потопени в компот за секунда, накрая още крем.
Прибират се в хладилника за 2-3 часа да стегнат.
Изваждат се от купичките, като за секунда се топват в съд с гореща вода да се отлепят и се обръщат в чиния.
Топчетата ли!?
За да получите топчета от крем ще ви е нужна още една опаковка. Преди да изхвърлите опаковката от пъдпъдъчи яйца, ето как може да е още малко полезна - намокрена със студена вода и пълна с крем, след като се изстуди, може да ви допълни порцията с малки топчета крем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар