БАНИЦА ОТ ХЛЯБ НА ТИГАН
5 филии сух хляб
4 яйца
щипка сол
180 мл прясно мляко
130 г настърган кашкавал
130 г настъргано сирене
малко олио за пържене
Филиите хляб се нарязват на дребни кубчета.
Яйцата се разбиват с вилица в купа с щипка сол .
Прибавя се сиренето, кашкавала и млякото и се разбърква.
В купата се сипват и кубетите хляб и се разбърква добре с
лъжица. Получава се гъста маса. В зависимост от дебелината на хляба, ако ви се
стори много гъсто, може да се добави още малко прясно мляко, обратно, ако ви е
рядко – може още малко хляб.
В тиган с незалепващо покритие се сипва олио и се сгорещява
на огъня.
Сипва се сместа и се разстила като питка.
Изпича се от едната страна, докато се зачерви, като
внимателно се отлепва с лопатка.
С помощта на чиния, по-голяма от диаметъра на тигана,
баничката се обръща в чинията.
Връща се отново в тигана внимателно, за да не се пречупи и
се изпича и от другата страна.
Пак с помощта на лопатката изпечената баничка се отлепва и
се изважда в чиния.
И с млекце, и с още сиренце, и с доматче… всякак е добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар