сряда, 24 август 2016 г.

СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИ

СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИ








За първи път го правя това сладко. Не ми е познат и вкуса на подобно нещо. Не знаех какво да очаквам, нямах представа какво ще се получи. Беше ми любопитно и реших да пробвам, по-точно да рискувам, като си казах, че ако не ми се получи, нищо, какво толкова - просто все едно съм изхвърлила корите на една голяма диня /тъй или иначе те си отиват в контейнера/, че едно кило захар зян е отишло - не е чак толкоз голяма загуба, и че малко повече готварска газ се е похабила, е, нищо де, то и тенджера с боб си ври за два часа..., пък за труда, какво за труда да му мисля!? Ами, ако пък вземе да стане едно хубаво сладко...! Чудейки се дали да го правя и как да го правя, четейки из различни сайтове рецепти за сладко от динени кори, ту се навивах, ту се разколебавах. Някъде пишеше, че коричките престояват във варова вода, на друго място - във вода с хлебна сода; трети вариант - бланширани; следващ - престояват посипани със захар или пък поляти с лимонов сок...
Накрая изведнъж събрах корите от една голяма диня и реших да пробвам да направя това сладко по бързата процедура, тъй, както ми дойде за момента на ума.
Не бих казала, че това е сладкото-върха. Но пък, странно, хареса ми сега.


Получи се това:

2 кг кори от диня
1 кг кристална захар
400 мл вода
1 пакетче лимонтозу
1 капсула ванилия

Корите от динята се обелват с картофобелачката от зелената част, но не са почистени напълно от сърцевината, ами оставих малко за цвят.






Нарязват се на малки кубчета /с къдравия нож става бързо и са по-красиви, макар че после не личат много/.
Водата и захарта се завират на огъня 10-на минути и се разбърква да се разтопи захарта, да стане бистър сироп.
Коричките се сипват в горещия сироп. Варят се 40 минути от завирането, като се разбърква на умерен огън.


Отдръпва се от огъня и се оставя да почине около един час /на този етап изглежда светло кехлибарено и коричките са поели от сиропа и са станали като стъклени/.


После сладкото се връща на огъня и се вари още 30 минути, до гъстота на рядък течен мед.
Лимонената киселина се сипва 3-4 минути преди да се свали сладкото от огъня и се разбърква.
Ароматизира се с ванилията и се разбърква.











Сипва се в сухи бурканчета и се затваря с метални капачки, докато е горещо. Бурканчетата се обръщат да вакуумират капачките.












Излязоха 5 бурканчета.
 

Няма коментари: