сряда, 17 август 2016 г.

МАСЛЕН СЛАДКИШ С КРУШИ

МАСЛЕН СЛАДКИШ С КРУШИ









/за тортена тавичка с падащо дъно с диаметър 26 см/





ПРОДУКТИ:

5 бр круши /не много големи - от топчестите/
125 гр краве масло /на стайна температура/
1 ч.ч. кристална захар /чашата е с вместимост 200 мл/
ако обичате по-сладко, може да се добави още 2 с.л. захар
2 яйца
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 бакпулвер
2 прахчета ванилия
1 ч.л. лимонови стърготини

1 с.л. коняк
1 с.л. олио
2 с.л. захар

Още: Купих едно пакетче сурови ядки микс, за да ползвам бадеми, лешници, стафиди и червена боровинка
По желание: 3 с.л. натурален крем и 1 с.л. пудра захар за украса със шприц и 1 с.л. малки захарни бонбонки /топченца/
/тук всеки може да си импровизира, както и каквото си му дойде на ум и каквото му се намира под ръка/


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред на дъното в тавичката се поставя изрязан кръг готварска хартия, а стената на тавичката се намазва с краве масло.
Крушите се измиват и се обелват. Всяка круша се срязва на две по дължина. Всяка половинка круша се почиства внимателно с върха на остро ножче от семките.
В малка чашка се смесват 1 с.л. коняк, 1 с.л. олио и 1 пълна с.л. захар. Напръсква се хартията в тавичката с тази смес.
Във всяка круша на мястото на изчистените семки се поставя по една бадемова ядка. Крушите се захлупват с бадемчето върху хартията, като се подреждат околовръст в тавичката, така, че широката им част да е към стената на тавата, а тясната към средата.

БЛАТА:
Маслото се разбива много добре с миксер в купа заедно със захарта.
Постепенно се добавят едно по едно двете яйца, като продължава разбиването.
Прибавя се и киселото мляко, разбъркано с бакпулвера.
Накрая и брашното, като се разбива на слаби обороти.
Ароматизира се с ванилията и лимоновите стърготини, прибавят се стафидите и червените боровинки и се разбърква.
/става по-гъсто от кексова смес/

Сместа се изсипва върху подредените круши, като се заглажда с шпатула.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Пекох с вентилация.

Готовият сладкиш се обръща в чиния. Тавичката се откопчава и дъното и хартията се отстраняват внимателно от изпечения сладкиш.

Може и без украса, но аз реших да шприцовам малко натурален крем с пудра захар, няколко лешника и поръсих със малки захарни бонбонки.














Няма коментари: