КИФЛИЧКИ БЕЗ ЯЙЦА, ПОТОПЕНИ В ЗАХАРЕН СИРОП
ПРОДУКТИ:
ЗА ТЕСТОТО:
/чашата е с вместимост 220 мл/
220 мл прясно мляко затоплено
5 с.л. захар
2 щипки сол
1 пакетче суха мая
3 ч.ч. пълни брашно /около 500 грама/
1 кафена чаша олио /за доомесване след втасването на тестото/
ЗА СИРОПА:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилена захар
/РАБОТИ СЕ СЪС СТУДЕН СИРОП/
ПЛЪНКА: течен шоколад, гъсто сладко /мармелад/
ОЩЕ: малко кафява захар за поръсване накрая
Най-напред се прави сиропа, като на огъня в малка тенджерка с 1 ч.ч. вода се сипва захарта и се оставя да заври. Бърка се, докато се разтопи захарта. Накрая се прибавя ванилията и се оставя да се охлади.
Брашното се пресява с маята. В кладенче от брашното се сипва захарта, солта и леко затопленото прясно мляко и се замесва меко тесто. Тестото се слага в намаслена купа и се оставя да втаса /трябва да удвои обема си/.
След като втаса, тестото се премесва с олиото, като в средата се прави дупка и се сипва по малко олио. Меси се, пак се прави дупка и пак се капва олио, пак се меси... така до края, докато поеме всичкото олио.
Меси се, докато се усвои всичкото олио и стане гладко тесто.
Тестото се разделя на 4 части и се оформят топчета.
Всяко топче се разточва върху леко намаслен плот с дебелина около 4-5 мм. Всеки лист се разрязва на 6 части. Върху получените триъгълници се поставя по 1 чаена лъжичка плънка по желание - течен шоколад, мармелад, локум...
Завиват се кифлички и се подреждат на разстояние една от друга в тавата от фурната върху хартия за печене.
В първата тава се събират кифличките от първите две топчета, т.е. 12 бр. Докато се пекат, се разточват другите два листа. Аз изпекох една тава с шоколад, а втората тава с конфитюр от сини сливи.
НЕ ВТАСВАТ ПОВТОРНО!!! НЕ СЕ МАЖАТ С НИЩО!!!
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване /около 15-20 минути/.
Още горещи, кифлите се топват за кратко в изстиналия сироп, подреждат се в чиния и отгоре веднага се поръсват с малко захар.
4 коментара:
Изглеждат супер вкусни! Благодаря за рецептата, подробните инструкции и снимките от процеса на правенето. Непременно ще ги пробвам и ги прибавям в "to do" листа :)
Мерси, Ели! Тук се харесаха. Не ги чакахме да изстинат, тръгнаха още топли. Надявам се и на вас да ви допаднат.
Станаха чудесни! Лошото е само,че свършват много бързо. Благодаря за рецептат!😊
Радвам се, че са ви харесали! Тук също са одобрени от всички, които имаха удоволствието да хапнат.
Публикуване на коментар