ГЮВЕЧ В БУРКАНИ
Харесвате ли домашния гювеч в буркани?
Ей сега си е момента да му се захванете!
Пъстрей пазарът ни богат от зарзавати,
не са пък нужни тук чалъми и похвати!
Ах, да знаеш как добре си е зимъска,
щом студът пощипва и снегът забръска,
в тавичка да го метнеш гювеча от буркан,
че да го гарнираш с картофче и джолан...
Тогаз навънка да си вее в бяло, нека...
Налей от винцето червено,
какво му трябва на човека...?!
ПРОДУКТИ:
5 кг червени домати
2 кг патладжан
1,5 кг пипер
1,5 кг зелен боб
1 кг бамя
1 кг моркови
целина, магданоз, сол
ПРЕДПОДГОТОВКА:
Патладжана се обелва, нарязва се на кубчета 2/2 см и се слага в подсолена вода да си пусне чернилката.
В друг съд с вода се слага бамята, на която се отрязват дръжчиците. Във водата се слага малко сол и малко оцет да се пресече лигавостта /доколкото е възможно/.
Докато патладжана и бамята престояват така, се заемаме да почистим пиперките и останалите продукти. Пипера се измива и нарязва, като се отстраняват семената. Морковите се почистват и нарязват на колелца, зеленият боб се измива, почиства и нарязва на парчета. В отделен съд се подготвят и доматите, /на някои, на които е възможно, обелих люспицата/ като се нарязват на кубчета, други на по-едри парчета. Според мен това изобщо няма значение, защото когато се отвори буркана преди да се готви, може да се обере люспицата на сварените домати.
ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжана се прехвърля в съд с чиста студена вода, както и бамята.
Във всеки буркан се сипва по малко домати, а след това се пуска по шепичка от всички продукти - зелен боб, морков, бамя, пипер, патладжан, стрък целина, малко магданоз и по 1 ч.л. сол. Най-накрая се слага още домати, като се притиска добре така, че да се запълни празното прастранство в буркана с доматен сок.
Бурканите се затварят с машинка с метални капачки.
Стерилизират се 90 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар