СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ СМОКИНИ
5 кг смокини
2 кг захар
1 литър вода
1 пакетче лимонтозу
Завира се тенджера, пълна с вода.
Смокините се измиват и им се отрязват дръжките. Поставят се в подходящ съд /леген/ и се заливат с врялата вода, като се оставят така да престоят 5-6 минути. Водата се изхвърля и смокините се отцеждат.
През това време на котлона в подходяща тава се завира захарния сироп от двата килограма захар и един литър вода. Бърка се, докато се разтопи захарта. Като заври отцедените смокини се пускат в тавата със сиропа.
Оставя се да ври, като се отпенва няколко пъти и внимателно се разбърква от време на време. Трябва да се изчисти сиропа добре от пяната. Като се избистри, когато спре да излиза пяна, се вари 20-на минути. Когато започне да придобива кехлибарен цвят, се отстранява от огъня и се оставя да престои така около 1 час.
Отново се слага на огъня и се вари още 20-на минути от завирането, като се разбърква внимателно няколко пъти.
Пакетче лимонтозу се добавя 2-3 минути преди смъкване от огъня.
Разбърква се добре и се сипва в сухи бурканчета, докато е горещо. Обръща се с капачките надолу, без да се стерилизира. Оставя се да изстива така до следващия ден.
Излязоха 10 бурканчета различен калибър.
Няма коментари:
Публикуване на коментар