неделя, 28 август 2016 г.

КОНСЕРВА "РОПОТАМО" С РИБА СКУМРИЯ

КОНСЕРВА "РОПОТАМО" С РИБА СКУМРИЯ

Ако сте решили да ходите на пикник, но плановете ви са тръгнали в друга посока, не защото котка ви е минала път, тъй като котки има под път и над път, а ще речеш, че Синдбад мореплавателят е застанал пред вас и ви е отвел към някое морско приключение, минавайки през пазара, ей тъй ви е дошло на ума, риба да затворите в буркани, то искам да споделя как това не толкова приятно занимание може да се превърне в приказно забавление.
Понеже е много трудоемко приготвянето на тази консерва, пък по някое време трябва и нещо да се вечеря, между другото, ако грабнете пакета с брашното и омесите едно хубаво тесто, ще се убедите, че кой знае какво не е нужно, за да сте доволни и щастливи. Стига само върху постланата шарена черга да сложите "Чалмата на Синдбад", бучка сиренце, маслинка и домат и тогава..., като на пикник ще ви е вкусно и приятно с топла питка ароматна.
Докато питката пък втасва и превтасва, един бърз домашен крем на края ще ви дойде кат мехлем...





Рецепта за питката "Чалмата на Синдбад" можете да видите тук: 


  
А рецепта за домашния крем тук:




ПРОДУКТИ ЗА КОНСЕРВИРАНАТА РИБА:

6 бр риби скумрия
6 бр червени пиперки изпечени
3 бр моркови
1 кутийка консервиран грах
1 буркан стерилизирани кисели краставички
1 буркан доматено пюре консерва
300 грама сварен бял боб

за марината:
400 мл олио /2 ч.ч./
200 мл ябълков оцет
200 мл вода

подправки:
дафинови листа, черен пипер, бахар, сол, лимонтозу, 2 с.л. захар



Рибата се изчиства от главите, вътрешностите и перките. /С неползвана дунапренова гъбичка под течаща вода много лесно става отстраняването на онази тъничка черна ципица. Прокарва се гъбичката по вътрешната страна на рибата/.


Рибата се нарязва на колелца /1 см/ и се нарежда в тенджера върху лозови пръчки. Аз я наредих в тенджерата под налягане.



Залива се с маринатата от олио, оцет и вода, пускат се 2-3 дафинови листа, 5-6 зърна бахар и 10-на зърна черен пипер и 2 с.л. сол.
Вари се 30 минути на умерен огън. Оставих я да изстине в тенджерата. Рибата се изважда в тавичка, а маринатата се прецежда в един буркан.
Белият боб се сварява, като накрая леко се посолява и се отцежда.
Краставичките се нарязват на колелца.
Морковите се нарязват на кубчета и се бланшират в кипяща вода за 2 минути, изваждат се и се отцеждат.
Пиперките се изпичат, обелват и се нарязват на малки парченца.




Олиото от маринатата, което е изплувало в буркана се отлива в съд на огъня, в което се сипва доматеното пюре с 2 с.л. захар и се разбърква да клокне. Опитайте за сол, ако е необходимо, посолете. Отстранява се от огъня да поизстине.

Във всяко бурканче се пуска по едно малко дафиново листенце, по 5-6 зърна черен пипер и по 2-3 зърна бахар. Сипва се по 3 лъжици от доматеното пюре и се пълни: лъжица боб, лъжица грах, лъжица моркови, лъжица краставички, лъжица пипер и по 3 парченца риба, пак 2-3 лъжици пюре и това се повтаря. Притиска се леко, за да се уплътни и да няма въздух. Най-отгоре се поръсва с по една щипка лимонтозу.
Бурканчетата се затварят с метална капачка и се заваряват за 1 час.






Излязоха 10 бурканчета.

Знам, че имате сили!
Ако след това неделно занимание, накрая ви е останало малко време, тичайте навън! Нека да е време за забавление...
Хубаво е в близкия парк, където тичат пеперуди...!
Чудно, като на пикник!







С пожелание за много красиви пикници!