неделя, 29 декември 2019 г.

МЕДЕНКИ МЕЧЕТА

МЕДЕНКИ МЕЧЕТА

Казват ми: „А бе, яде се и това, амааа…. меденки няма!“
Казвам им: „А бе, колко ли ми требе, добре да ви е само!“
Думам им: „Ей ги мечета, да срещнем Новата Година!“
Думат ми: „Ден през деня медено да бъде, до амина!“


С пожелание за весело посрещане на Новата Година!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

/излизат 50 броя - слепени/

500 г брашно
2 яйца
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. олио
3 пълни супени лъжици мед
2 с.л. какао
2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
2 прахчета ванилия
конфитюр за слепване


Брашното се пресява заедно с какаото.
Двете яйца се разбиват с вилица и се прибавят към брашното. Последователно се прибавят захарта, олиото, меда, ванилия и содата, угасена в лъжица оцет.
Замесва се меко тесто.
Разточва се върху набрашнен плот тестото на кора с дебелина около 5 мм и с чашка с размер около 5-6 см се изрязват кръгчета.
С малка капачка - широка 1 см /примерно от червило/ се изрязват кръгчета за уши. С капачка от химикал се изрязват дупчицици за очи. Изрезка от окото се поставя за муцунка.
Ушичките леко се притискат с края на дървено шишче, а муцунката се притиска с острието на дървеното шишче.
Ако имаме оформени 25 личица, то трябва да имаме и 25 броя за гръбчета на главичките.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Пекат се само 7 минути. Изваждат се от фурната и докато са горещи са леко меки, но като изстинат много бързо се втвърдяват.
Изстиналите меденки се слепват с конфитюр по желание, като се притиска леко, сладкото да излезе малко от очичките.

Ето, имаме няколко дузини вкусни медени мечета.






Като престоят една нощ омекват от сладкото.

2 коментара:

camdandusler каза...

Thanks for your review 😊 happy New Year 😊

Даниела Русева каза...

Много благодаря! Честита Нова 2020 година с най-искрени пожелания да е добра и ползотворна с много усмивки!