ПАРЕНИ КОЛАЧЕТА
/КРАВАЙЧЕТА/
Кой не знае, има ли някой, който да не чака с радост този
ден?! По стара българска традиция в календара първият ден от Новата година е известен
като Сурва. С този ден – Сурвак, се отбелязва края на коледните празници. Подготовката
започва още от 31 декември през отиващата си година. Новогодишната трапеза е
много важна. Тя трябва да е богата и препълнена с ястия - за да бъде здрава, богата,
добра и щастлива предстоящата година. Прави се обреден хляб, наричан още боговица.
По традиция домакинята прави и баница с късмети от дрянови пъпки, които се
наричат за къщата, за нивите и за всички домашни животни. В някои краища в
обредната питка се слага и медна пара за благополучие на цялото семейство. Някога
най-старата жена в дома прикажда питата с тамян. Най-възрастният – стопанинът на
къщата разчупва погачата, като нарича парчетата – за Богородица, за дома и
после поотделно за всекиго от семейството. Вярваме и до днес, че комуто се
падне парчето с паричката, той ще бъде здрав и щастлив през следващата година. В
някои селища късметите от дряновите пъпки и трохите след вечерята се събират и
на другия ден се хвърлят в реката, за да е плодородие и берекет през годината. В
нощта срещу Сурва посрещаме с веселие и радост часът на Новата година. В
Празника най-красивият момент е обичаят сурвакане. След като удари часът в полунощ
или на разсъмване млади сурвакари - момчета и момичета тръгват в ръце с дряновите
си тояжки, по които има много здрави пъпки, наречени сурвачки. Украсени са с разноцветни
вълнени конци, нанизани на конец пуканки, сушенки за ошав, кравайчета. Най-напред
сурвакарите поздравяват роднините си, като ги удрят по гърбовете с дряновите си
сурвачки и наричат за здраве, плодородие и берекет по земя и по леса. След това
обикалят всички къщи в селото. Стопаните отварят порти и ги посрещат в дома си,
а децата сурвакат за здраве на домакините и за благополучие. На тръгване,
стопанката на къщата дарява сурвакарите с дребни подаръци – малки колачета,
ябълки, сушени плодове, орехи, бонбони и паричка. Като обиколят селото,
сурвакарите хвърлят дряновите пръчки в реката и се прибират в дома си,
преметнали през рамо пълна с лакомства шарена торбичка, изтъкана от домашна
вълнена прежда.
/излизат 16 броя/
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
480 грама брашно
250 мл топла вода
20 грама мая за хляб
1 жълтък
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
още: 1 белтък за намазване
1 с.л. ситна морска сол на кристали
1 с.л. мед в 1,5 л вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В пресятото брашно, оформено като кладенче се пуска един жълтък, една лъжичка захар и по периферията на брашното се поръсва с една лъжичка сол. Маята се натрошава в чаша с топла вода и се оставя за 10-на минути. Прибавя се към брашното разтворената във водата мая, и зехтина и се замесва меко тесто.
Поставя се в купа намазана леко с олио, покрива се и се оставя да втаса за 45-50 минути, докато тестото уголеми почти два пъти обема си.
Тестото се прехвърля върху набрашнения плот, премесва се и се разточва с дебелина около 1,5 см.
С голяма чаша се изрязват кръгчета, а те по средата се изрязват с по-малка чашка. Излишното тесто се събира и отново се разточва. От него се изрязват следващата доза кравайчета.
Така оформените гевречета се пускат в тенджера с кипнала вода около 1,5 литра, в която е добавена 1 пълна с.л. мед. След като водата заври се пускат по 3 гевречета наведнъж. След като изплуват на повърхността на водата, се оставят така 1 минута и се обръщат внимателно за още една минута.
Попарените колачета се изваждат с дървена лопатка и се подреждат в тавата от фурната върху застлана готварска хартия.
Печката предварително се загрява на 190 градуса.
През това време всяко геврече се намазва с четка с леко разбит белтък. Отгоре се поръсват с 2-3 щипки ситни кристалчета морска сол, а може и розови такива.
Пекат се за 18 минути да се зачервят.
2 коментара:
Вкуса на варени гевреци ли е, Дани? Или са по-пухкави?
Привет, Веси! Вкусът не е точно като на онези гевреци, които аз познавам, дето ги купуваме от количка на улицата, те са някак по-жилави и по-плътни. Тези са по-меки и по-въздушни, но ги харесваме у дома. Пробвай и сподели!
Публикуване на коментар