понеделник, 9 декември 2019 г.

ОРЕХОВИ ТОПЧЕТА С ЛОКУМ

ПОСТНИ КУРАБИИ
ОРЕХОВИ ТОПЧЕТА С ЛОКУМ


Тези курабии са по рецепта от една стара книжка, която имам отпреди 30 години, с автор Добрина Венкова. Там са под заглавие "Парастасени курабии". Думата "парастас" е със значение: кратка църковна молитва за помен. Е, днес не това е повод да ги направя. Отдавна им се канех, просто ги реших с ново име. Любопитно ми беше какво ще се получи от тези продукти.
Ето и резултата.

Необходими продукти:

150 г орехи
120 г пудра захар
280 г брашно
180 мл олио
3 прахчета ванилия
1 кутийка локум

Орехите се смилат на ситно.
Брашното, пудрата захар и ванилията се пресяват заедно.
Прибавят се орехите и всичко се размесва.
Добавя се по малко олио и се разбърква, докато олиото свърши.
Накрая се замесва /по-скоро се събира/ и се получава топка тесто, което е леко ронливо.
Всяко кубче локум се нарязва на 4 по-малки кубчета.
От тестото се взема по малко, колкото орех и се сплесква в длани. По средата се поставя локумче и се загръща. Овалва се на гладко топче.
Реших да имат някаква шарка. Всяко топче притиснах върху решетката на рендето за зеленчуци.

Топчетата се подреждат в голямата тава, застлана с готварска хартия.
Получават се 42 бр топчета.
Фурната се загрява предварително.


Топчетата се изпичат на 190 градуса за 12-15 минути на средно ниво във фурната.
Когато поизстинат се поръсват с малко пудра захар.




2 коментара:

camdandusler каза...

Lezzetli görünüyor 😊

Даниела Русева каза...

Teşekkür ederim Fındık tadı severim.