сряда, 25 декември 2019 г.

КОЛЕДНИ БАДЕМОВИ ШАПЧИЦИ

КОЛЕДНИ ШАПЧИЦИ




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:

200 грама брашно
3 броя жълтъци
120 грама пудра захар
180 грама краве масло
1 пакетче ванилена захар - 8 грама
80 грама смлени бадеми
още малко брашно за доомесване

ЗА ГАРНИРАНЕ:

3 броя белтъци
120 грама кристална захар
70 грама смлени бадеми
1 пакетче ванилена захар
сладкарска червена боя
захарни перлички

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява.
Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар и ванилията до побеляване.
Към разбитите жълтъци се прибавя лъжица по лъжица от маслото, предварително престояло на стайна тезпература.


Сместа се сипва в брашното, добавят се и много ситно смлените бадеми, прехвърля се върху набрашнен плот и се омесва до гладко тесто с помощта на още малко брашно.
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина около 5 мм.
С малка кръгла формичка с диаметър около 3 см, се изрязват кръгчета.



Бисквитките се подреждат в тавата от фурната върху готварска хартия.

Приготвя се глазура:

Трите белтъка се разбиват на сняг с миксера.
Добавя се кристалната захар и ванилията. Купата се поставя върху съд с вода на огъня и се доразбиват така на водна баня до затопляне и до получаване на остри връхчета.


Към белтъците се прибавя малко сладкарска червена боя и се разбърква внимателно с шпатула, като се сипват и 70 грама смлени бадеми.


Получената белтъчена смес се сипва в пош и се шприцова върху подредените бисквитки като шапчица.


Фурната се загрява на 160 градуса.
Бисквитите се изпичат до съвсем леко порозовяване за около 12-15 минути.
Околовръст бисквитките се намазват много леко с част от остатъка от разбития белтъчен крем и се овалват по периферията със смлян бадем.
Върху всяко връхче на шапките залепих по една захарна перличка със сладкарско лепило.
Леко се поръсват с пудра захар.






Излизат много - около 130 броя.
На една малка част от тях - 26 броя, не сложих калпачета, че ми свърши сместа, но пък тях ги слепих две по две с конфитюр.







ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Няма коментари: