петък, 13 декември 2019 г.

МЕДЕНКИ - МЕДЕНИ КОТЕТА И МОМИЧЕТА

МЕДЕНКИ 
/КОТЕТА И МОМИЧЕТА/




Любими и много желани у дома - меденки всякакви, но когато "гледат" са ни още по-симпатични. А и са меки и много приятни на вкус.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 г брашно
2 яйца
180 г захар
180 мл олио
150 г мед
2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
3 прахчета ванилия
100 г черен шоколад
конфитюр за слепване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява и се оформя като кладенче.
В него се сипват продуктите - двете яйца, захарта, олиото, меда, ванилията и содата, угасена в оцета.
Сместа се разбърква, докато се обере всичкото брашно.
Полученото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и се доомесва до получаване на хубаво гладко и меко тесто. Разделя се на две части.
Отново върху поръсения с брашно плот се разточва половината тесто на кора с дебелина около 5 мм.
С кръгла формичка /чашка/ с диаметър около 5 см се изрязват бисквити и се подреждат в тава, застлана с готварска хартия.
През това време фурната трябва да е загряла.
Меденките се изпичат за 7-8 минути /не повече/ на 180 градуса. Аз ползвам вентилация и пека винаги на средното ниво във фурната. Като се извадят от фурната, още топли са меки, но след като изстинат се втвърдяват.




Докато се пече първата тава се изрязват следващите бисквити, като излишъка от първото тесто се добавя към второто и то се разточва. Така излишното тесто, ще поеме по-малко от брашното, което се поръсва при разточването.
За бисквитки, които да приличат на котета, пак с чашката се изрязва малка сфера от кръглата част с чашката, да приличат на уши, като полумесец, но по-широк.


Изстиналите меденки се слепват по две със сладко, ползвах конфитюр от кайсии и от вишни, защото имат леко кисел вкус и го харесваме.

Един шоколад се начупва на кубчета и се поставя в малък съд. Той се поставя върху друг съд с вода на котлона, но да не опира дъното. Като заври водата се изключва и се оставя да постои 4-5 минути. Разтопява се така на водна баня и с него се украсяват меденките.
На котетата се потапят в шоколад ушите.
Кръглите бисквити се потапят от двете страни да стане като коса на момиче. Подреждат се върху хартията за печене, като се оставят така да се стегне шоколада, за да не залепват.
От разтопения шоколад се сипва в малка фунийка от пекарска хартия, на която се отрязва много малка част от връхчето, само 1 мм, за да тече по-тънка струйка.
Оформат се бретончета на момичетата. Рисуват се очички, уста и мустачки на котетата.





/излизат около 60 броя/
Много често се задава въпроса как меденките да станат меки. Някой казва, че като се подредят в кутия, около тях се поставяли резени с ябълка и така поомеквали.
Тези сладки котета и малки момичета не са твърди, а слепени по две омекват още от сладкото.
Пробвайте и споделете.

 

5 коментара:

Katya Bozhkova каза...

Прекрасни! Аз украсявам като затоплям в микровълнова цял шоколад с опаковката и след това режа връхчето и става много лесно. Задължително ще направя меденките, чудесни са.

Даниела Русева каза...

Благодаря за отзива! Надявам се да ви харесат и да споделите мнение. А това с шоколада ми хареса като идея. Ще пробвам. Наистина човек се учи, докато е жив!

Unknown каза...

Колко меденки се получават от това тесто?

Даниела Русева каза...

Привет Unknown! Получават се около 50-60 броя меденки слепени. Но зависи пак и от големината на чашката, с която ще се режат. Аз ползвах кръгче с диаметър 5 см.

Unknown каза...

Благодаря ви за отговора!