петък, 27 декември 2019 г.

АРАБСКО РЕВАНЕ

АРАБСКО РЕВАНЕ



необходими продукти:

за тестото:

110 грама краве масло
110 грама пудра захар
8 грама ванилена захар
380 грама кисело мляко /една кофичка - 4,5 % масленост/
5 грама амонячна сода
5 грама сода бикарбонат
200 грама брашно
20 грама какао на прах
6 броя жълтъци
4 броя белтъци

за сиропа:

500 мл вода
300 грама кристална захар
8 грама ванилена захар
3-4 капки ром

за глазура:

2 броя белтъци
120 кристална захар
8 грама ванилена захар



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маслото, престояло на стайна температура, се разбива с пудрата захар и едно пакетче ванилена захар до побеляване с миксера.
Прибавят се един след друг 6 жълтъка. Набухвателите - амонячната сода и содата бикарбонат се разбъркват с 3-4 лъжици отделено кисело мляко да шупне. Другото мляко се разбърква с лъжица до гладко. Всичкото мляко се прибавя към маслената смес. Накрая се прибавя и брашното, предварително пресято заедно с какаото. Бие се на ниски обороти да се уеднакви сместа. Получава се гъста смес.


Четирите белтъка се разбиват на сняг. Лъжица по лъжица се взема от тях и се добавят към основната смес, като се разбърква с шпатула, а не с миксер.



Сместа се сипва в намаслена тавичка и поръсена с брашно. Заглажда се и се слага да се пече в загрята фурна на 170 градуса.


Изпича се за 35 минути. Аз слагам тавичката във фурната отдолу нагоре на второ ниво от общо пет и включвам вентилация.
При проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо.

Изпеченият блат се охлажда.

Приготвя се сироп:

В съд на огъня се сипва 500 мл вода заедно с 300 грама захар и се вари 5-6 минути. Прибавя се 1 пакетче ванилия и 3-4 капки ромова есенция.

В друг съд се разбиват отделените 2 белтъка първо да станат на сняг, а след това се добавя 120 грама кристална захар и се доразбива до получаване на остри връхчета.

Изстиналия блат се нарязва на квадрати и се залива с горещ сироп. Отново се оставя да се охлади.



Гарнира се с разбития белтъчен крем като се украсява по желание. Поръсих със захарни шоколадови перли.





Няма коментари: