сряда, 1 януари 2020 г.

МАЛКИ МЛЕЧНИ ХЛЕБЧЕТА В КУПИЧКИ

МАЛКИ МЛЕЧНИ ХЛЕБЧЕТА В КУПИЧКИ

ЧЕСТИТА И БЛАГОДАТНА ДА БЪДЕ НОВАТА 2020 ГОДИНА!





За Новогодишната трапеза този път реших вместо голяма погача да има малка питка за всеки. И тук може да се постави паричка за късметче, както традицията повелява.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 грама бяло брашно
250 мл прясно мляко
20 грама прясна мая за хляб
3 пълни супени лъжици кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
3 супени лъжици олио
1 яйце + 1 белтък
1 жълтък за намазване + 1 с.л. прясно мляко
2-3 с.л. галета
50 грама краве масло


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се активира маята. Прясното мляко се затопля в купа. Към него се прибавя натрошена прясната мая, една лъжица захар и две лъжици от брашното. Разбърква се и се оставя да се надигне за около 15-20 минути.
През това време пресятото брашно в тава се оформя като кладенче, като по периферията на брашното се поръсва една чаена лъжица сол.
В кладенчето се чуква едно цяло яйце и един белтък, а отделения жълтък след това ше се ползва за намазване. Добавят се олиото, киселото мляко, в което е шупнал бакпулвера и накрая активираната мая.
Замесва се тесто, което се прехвърля на плота върху допълнително поръсено брашно, докато спре да лепне. Тестото ударих 100 пъти в плота /днес така реших/.
Тестото се поставя в купа намаслена с малко олио и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса, докато уголеми почти два пъти обема си - за около 40-50 минути.




Докато тестото си втасва, през това време можем да си подготвим купичките. Аз ползвах купички за еднократна употреба от алуминиево фолио за мъфини.
В съд се разтопява краве масло в микровълновата печка. От маслото се сипва във всяка купичка по една чаена лъжичка, като с пръст се намасляват и стените на купичките. Купичките се подреждат една до друга в тавата от фурната. На дъното във всяка купичка се сипва по 1 кафена лъжичка галета.


Втасалото тесто се прехвърля отново върху набрашнения плот и се премесва. От него се отделя една топка с размер на средно голям портокал.
Останалото тесто се разтегля на дълъг фитил. Той се нарязва на приблизително равни 16 броя части, които се оформят като гладки топчета с големина на малко яйце.


Отделеното тесто се разточна на тънка кора и се нарязва на ленти с ширина около 6-7 мм и дълги около 15 см.
Вземат се по три лентички. Единият им край се застъпва с една топка тесто. Върху топчето се прехвърлят трите лентички и от тях се заплита малка тънка плитка, като другият край на плитката се подпъхва под топчето. Така всяка готова питка се поставя в намаслена купичка. Оставят се отново да втасат за 15-20 минути.



Отделеният жълтък се размесва с една лъжица прясно мляко. С четка се намазват малките хлебчета. Отгоре се поръсват с по 2-3 щипки галета от двете страни до плитката.



Слагат се да се пекат на второ ниво /от общо 5/ във фурната отдолу нагоре. Тогава включих фурната на 190 градуса.
Изпичат се за 20-на минути до приятно зачервяване.









4 коментара:

camdandusler каза...

Wonderful recipes 😊 thanks for your sharing 😊

Даниела Русева каза...

Много благодаря за коментара!

vesela каза...

Очарователни питки! За много години!

Даниела Русева каза...

Благодаря, Веси! Желая ти здраве и да е благодатна и изпълнена с повече хубави моменти годината!