неделя, 8 април 2018 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С КАФЕ

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С КАФЕ

рецептата е заимствана от тук: 








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за тортена форма с диаметър 24 см/

ЗА БЛАТА:
3 яйца /на стайна температура/
180 г брашно
150 г захар
130 г кафява захар
60 г какао
1 ч.л. пълна бакпулвер
1 ч.л. пълна сода бикарбонат
1 щ. сол
75 мл олио
150 мл гъст айран
150 мл еспресо кафе


ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС:

200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
500 мл сладкарска сметана
4 жълтъка
4 белтъка

ЗА УКРАСАТА:

100 г рязани бадеми
3 желирани бонбони
50 г шоколад /за цветни листа/




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред може да се направи муса и докато се изчаква да стегне, може да се изпече блата.

На блата:



Брашното, заедно с бялата и кафявата захар, какаото, содата, бакпулвера и щипка сол се размесват много добре в дълбока купа.
Яйцата се разбиват с тел. Към тях се добавя олиото и айрана и се разбърква добре с телта. Прибавят се към сухите продукти и се  смесват, ръзбърквайки ги добре. Накрая се излива и горещото кафе и отново се разбърква до хомогенна смес.
Става рядка смес, а не както, когато приготвяме за кекс. Сега изглежда рядко, но след изпичане тестото е меко и се запазва сочно.
Сместа се излива в тортена форма, намаслена леко с олио и поръсена с 1 лъжичка какао на прах. Аз сложих преди това отдолу на дъното хартия за готвене за по-сигурно.

ФУРНАТА СЕ ЗАГРЯВА НА 180 ГРАДУСА.
Блата се изпича до суха клечка. Пекох 40 минути с вентилация.
След като се охлади блата внимателно се разрязва на три части, за да се получат три тънки блата. Аз срязах с остър нож, тъй като нямам ринг с такова приспособление, с което е най-удобно рязането на напречни платки.

На муса:

Шоколадът се начупва на малки парчета в съд.
Сметаната се загрява в малка касерола на огъня и щом кипне се излива при шоколада. Оставя се така да постои 1-2 минути да омекне шоколада. След това се разбърква до хомогенизиране. Покрива се и се оставя на стайна температура да се поохлади. От време на време се разбърква да не хване коричка.

През това време жълтъците се разбиват на водна баня. За целта на огъня се поставя тесен съд с вода да заври. Върху отвора се поставя стъклена купа или метална, в която се разбиват жълтъците на водна баня. Важно е дъното на купата да не опира в кипящата вода, за да не се сготвят жълтъците. Разбиват се с миксера и щом побелеят, още топли се добавят към шоколадовия ганаш. Разбърква се добре. Охладеният ганаш се прибира в хладилника за около един час. През това време ще се сгъсти добре.
Сега се разбиват белтъците с щипка сол до получаване на сняг, отново на водна баня, както жълтъците.

Към ганаша най-напред се добавя малко от белтъка и се разбърква. Отначало е твърдо, но след малко започва да омеква. На етапи се добавят белтъците на порции, като се разбърква с шпатула, а НЕ С МИКСЕРА. Кремът е готов, но отново се прибира в хладилника за 30 минути.

През това време може да се направи нещо по украсата.
Като ще е шоколадово, с шоколад да е.

На водна баня се разтопяват няколко кубчета шоколад.
Върху лист готварска хартия се излива на няколко места по 1 ч.л. от разтопения шоколад. Въобще не им се старах във формата. Хартията се поставя във фризера и след малко шоколадовите листенца са готови - стегнали се.
Едно пакетче рязани белени бадеми запекох в микровълновата фурна, като ги включвах на 3 пъти по 1 минута на 800 вата, като ги разбърквах. Това всеки трябва да го съобрази с печката си. Може и да се запекат в тиган на котлона до леко зачервяване.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА.

Тортата се сглобява по обичайния начин - блат, крем, блат, крем... Отвън цялата торта се измазва с крем. Отстрани я облепих със запечените бадеми. А отгоре с шприц - обкантих с бордюр с малко отделен крем и "цъфнах" три шоколадови цветя. Всяко си има в средата по една желирана бонбона.
















Няма коментари: