събота, 21 април 2018 г.

КЕКС С ОРЕХИ И ЛОКУМ

КЕКС С ОРЕХИ И ЛОКУМ






необходими продукти:

/чашата е с вместимост 200 мл/

6 яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 прахчета ванилия
6 с.л. прясно мляко
6 с.л. олио
3 ч.л. какао

още:
5-6 кубчета локум
1 к.ч. начупени орехови ядки
5 с.л. шоколадови люспи
пудра захар за поръсване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата, престояли 2-3 часа на стайна температура, се разбиват заедно със захарта до побеляване. Първо миксера се включва на по-ниска степен, а след това се увеличава скоростта. Бие се в продължение на 5-6 минути до получаване на пухкава смес. Постепенно се прибавят лъжица по лъжица олиото и прясното мляко. Брашното и бакпулвера се пресяват заедно и внимателно се сипват към яйчената смес, като се бърка на най-ниска степен.
От сместа се отделя около една чашка в купичка и се смесва с какаото, като се разбърква с лъжица до гладкост.
В останалата кексова смес се прибавят ванилиите и шоколадовите люспи. Ползвам на Juweel - Sweet Decor.
Сместа се изсипва в кексова форма за печене, която предварително се намазнява с много тънък слой меко краве масло, а отгоре поръсено с брашно. Какаовата смес се разпределя в кръг върху светлата. С лъжица се правят няколко движения, бръквайки и завъртайки в сместа, като се изтегля нагоре, за да се получат някакви фигури. Не се бърка много. Начупените орехови ядки и локумчетата, нарязани на четвъртинки се разпределят отгоре. При печенето те потъват към дъното на тавичката, за това не се натискат.


Фурната предварително се загрява на 180 градуса.
Кексът се пече за 40-45 минути на средно ниво на фурната. Аз пекох с вентилация. При проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо.
Изпеченият кекс се обръща в чиния и се поръсва с пудра захар.







Няма коментари: