неделя, 22 април 2018 г.

ЯХНИЯ С ТИКВА И КАПИЯ

ЯХНИЯ С ТИКВА И КАПИЯ



600 г тиква цигулка
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
3 малки моркова
3 с.л. ориз
3 големи печени белени пиперки "Капия"
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. зеленчукова вегета
1-2 щ. сол
1-2 щ. смлян черен пипер
5-6 зърна черен пипер
4-5 с.л. смлени домати
олио, магданоз



Тиквата се обелва, нарязва се на парчета, а те на кубчета около 2/2 см.
В широка и плитка тенджера се загрява олио - около 4-5 с.л. В него се слага нарязан на кубчета лук, смачкани скилидки чесън, заедно с измития ориз да се позапържат. Прибавят се и морковите, нарязани на колелца. Щом станат прозрачни се добавя една непълна супена лъжица брашно и червения пипер, разбърква се и се залива с топла вода около 600 мл. Оставя се на тих огън да се готви 20-на минути, като се разбърква от време на време, за да не залепне ориза. Подправя се с вегета и черен пипер. Когато оризът е почти готов, се добавят смлените домати и кубчетата тиква. Капията се нарязва на ленти и те се пускат при тиквата. Готви се още 6-7 минути, или докато се свари тиквата. При проба с вилица, трябва да е омекнала, но да не е преварена, за да не се разпилее.
Оттегля се от огъня и се поръсва с накълцан магданоз.
Гарнирах с топено сирене и маслинка.





1 коментар:

camdandusler каза...

Biraz et de ekleyerek bu tarife yakın bir yemek bizde yaparız 😊