ВЕЛИКДЕНСКИ КИФЛИЧКИ С МАРМАЛАД
4 яйца /единият жълтък отделен за намазване/
7 г суха мая или 20 г жива мая
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
40 г краве масло
40 г свинска мас
50 мл олио
щипка сол
лъжица коняк
кора от лимон
/ползвах лимонови и портокалови стърготини на д-р Йоткер/
4 прахчета ванилия
брашно - около 700 г
плънка - ябълков мармалад
Ползвах пакетче суха мая, която се пресява заедно с една чаша брашно.
Яйцата се разбиват заедно със захарта и щипка сол с миксер на пяна. Добавя се млякото, леко затоплено, ароматите, коняка и брашното с маята. Разбърква се да стане като кексова смес.
Ако се ползва жива мая, то тя се натрошава в купичка, залива се със 100 мл хладка вода, 1 лъжица захар и 1 лъжица брашно и се оставя да се активира.
Покрива се с фолио и се оставя да втаса. Прибавя се брашното и постепенно размекнатата и затоплена мазнина, като се замесва меко тесто.
Разделя се на две части.
От едната част оформих кифлички, а от другата панделки.
Кифличките се оформят по стандартния начин.
Тестото се разточва на кора и се нарязва на 12 триъгълника. Слага се по средата мармалад и се завиват кифлички.
За панделките другата част от отделеното тесто се нарязва на 13 малки топчета, с големина на яйце.
Всяка от тези малки топки се разточва на кръг с диаметър около 10 см.
В средата се поставя по една чаена лъжичка мармалад. Тестото се прегъва на две.
С нож се срязва на две места по този начин:
Двете крайни ъгълчета по диаметъра се прихлупват, като се срещат в средата леко застъпени.
С ножа се срязва малко да стане като две лентички.
Кифлите се подреждат в тава върху хартия за печене. Оставят се отново да втасат.
Внимателно се намазват с жълтък, смесен с лъжица прясно мляко, след като са втасали.
Отгоре се поръсват с кристална захар, може още с маково семе и сусам.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Сякаш не ги дочаках добре да втасат и ми се струва, че доста прибързах. Трябваше да станат по-пухкави. Ала при вас може би ще станат по-хубави. Просто предлагам идеята за тези панделки за предстоящите Великденски празници.
Няма коментари:
Публикуване на коментар