неделя, 8 април 2018 г.

КЪПАН ХЛЯБ

КЪПАН ХЛЯБ






1 кг брашно
40 г мая /едно цяло кубче/
1 яйце
250 мл прясно мляко
250 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

за намазване:
2 лъжици прясно мляко
2 лъжици олио


Маята се натрошава в купичка. Добавя се 2 с.л. брашно и половина чаша леко топло прясно мляко. Разбърква се и се оставя да се активира маята за около 20 минути.
Брашното се пресява със солта. Оформя се като кладенче. В него се сипва леко затоплени млякото и водата, разбито яйцето с вилица, а накрая и шупналата мая.
Замесва се тесто, което обира брашното.
Върху набрашнен плат /тензух/ се поставя тестото и се връзва здраво с връвчица, като се оставя да има свободно пространство около тестото. 
Полученото вързопче се пуска в кофа, почти пълна с леко топла вода.




Когато е готово тестото само ще се вдигне на повърхността и ще се обърне като голям балон след 45-50 минути.

Изважда се от тензуха и се премесва върху брашно. Разделя се на две части. Всяка се премесва с още малко брашно. От всяка топка се оформя продълговат хляб. Отгоре направих по няколко прореза, ама доста дълбоко май съм резнала. Не, че нещо пречи.


Всяко хлебче се поставя в продълговата кексова форма, предварително намазана с малко краве масло и поръсена с малко брашно.
Покриват се с розрачно фолио и се оставят да втасат отново. След като напълнят купите и удвоят обема си, се окъпват отгоре с четката с малко мляко и олио.


Фурната е загряла на 180 градуса.
Двете тавички заедно се поставят във фурната.
Изпичат се заедно двата хляба за 45 минути или докато се позачервят.



Още горещи отново се намазват с четката с останалото малко мляко и олио. Това може и да се избегне, ако искате по-твърда коричка. Иначе поомекват и стават по-лъскави.










Ами, хайде, да ви е топло, да ви е сладко! В очите ви да е лъскаво!  

Няма коментари: