неделя, 29 април 2018 г.

КРЕМ ШАНТИЛИ

КРЕМ ШАНТИЛИ







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

600 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар /с вместимост 200 мл/
3 бр жълтъци
60 г /едно пакетче/ фино царевично нишесте
2 пакетчета ванилия
60 г краве масло
200 мл сладкарска сметана "Halta"

за декорация - плодове по желание, бисквити



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Захарта и жълтъците се слагат в дълбока купа и се разбиват заедно с телена бъркалка. Към тях се добавят нишестето и ванилията и се
прибавя постепенно по малко - по 2 лъжици мляко, като продължаваме с разбъркването, до гладкост. Отначало е гъста сместа, но като се прибави и останалото мляко, става рядка течност.
Сместа се прехвърля в тенджера с незалепващо покритие и се слага на огъня. Разбърква се няколко пъти, а щом загрее, се бърка непрекъснато до сгъстяване на гладък крем. Оттегля се от котлона и се прибавя маслото. Отново се разбърква до разтопяването му. Кремът се оставя да се охлади добре, като се покрива с найлоново фолио, да не хване коричка.
Тогава се разбива сметаната, предварително престояла 2 часа в хладилник.Тя се разбива на стегнат сняг по указанието.
Към сметаната се прибавя лъжица по лъжица от млечния крем, като се разбива на най-слаби обороти с миксера.
Готовият крем се разпределя в 6-8 чаши /според желаната големина/.
Украсата е, както се казва, според зависи.
Днес тук е с прясна ягода, шоколадова лъжичка и трохи от меден блат. Може да се ползва меденка, която да се смели с орехорезачката, или пък някаква бисквитка или бишкот.










Няма коментари: