неделя, 1 април 2018 г.

КОЗУНАК ОТ НОЩНО ТЕСТО

КОЗУНАК ОТ НОЩНО ТЕСТО





/доза за 3 броя/

1 кг брашно
6 яйца + 2 жълтъка
300 г захар
400 мл прясно мляко
125 г краве масло
125 мл олио
50 мл уиски
40 г мая
4 прахчета ванилия
кората на един лимон

плънка:

локум, течен шоколад, стафиди, боровинки, сурови ядки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В купичка се затопля 150 мл от млякото и в него се разтваря маята. Добавя се 2-3 супени лъжици захар и 2-3 супени лъжици брашно, разбърква се и се покрива с фолио- Оставя се да набъбне.
Захарта - 1 и 1/2 ч.ч. се разтваря в останалото прясно мляко, също леко затоплено. Прибавят се яйцата, разбити добре с телена бъркалка.
На слаб котлон се поставя малък съд, в който се смесват мазнините и се разбърква да се смесят. Оттегля се от огъня. Трябва да е течно, но не горещо.
Брашното се пресява. Сипва се в дълбока и широка тенджера или удобна голяма купа. Прибавя се млечната смес, активираната мая, алкохола и ароматите. Бърка се с дървена лопатка в една посока, като постепенно и по малко се добавя топлата мазнина. Бърка се продължително време, като се повдига с лопатката, докато се получи гладко тесто, което ще поеме цялото количество брашно и мазнина. Ако ви се струва много меко, добавете още малко брашно /2 лъжици/. Готовото тесто ще стане тежко, гладко и ще се отлепи от стената на съда.
Покрива се с прозрачно фолио, а отгоре с хавлиена кърпа и се оставя навън на балкона да пренощува на хладно през цялата вечер.

Събудих се случайно в 05:20 ч. Реших да видя как е прекарало тестото през нощта. Беше утроило обема си.
С намазани с олио ръце, както е в съда, така го премесих няколко пъти с 10-на движения, отново го покрих и го оставих още час и половина навън.

За да се работи с тестото, трябва да се намазнят обилно плота и ръцете с олио.
Плънките трябва да се приготвят предварително и да са ни под ръка, а тавичките да са застлани с хартия за печене.
Аз ползвах червени боровинки и стафиди, които накиснах в гореща вода и оставих така за 2 часа. След това ги попих в кухненска хартия. Локумчетата от две кутуйки нарязах по на две кубчета.

Тук е момента да поясня, че излизат три козунака. Ползвах две кексови тавички правоъгълни /стандартна големина/ - едната е йенска, а другата незалепваща и една тортена - кръгла, с падащо дъно /с диаметър 26 см/. Ако имах три еднакви форми от правоъгълните, щяха да се съберат трите наведнъж при печенето. Нямах намерение да правя козунаци, иначе щях да си купя от предния ден от алуминиевите за еднократна употреба. За това ползвах това, кавото имам в наличност.
За целта тестото разделих на три части, като третата я оставих малко повечко.

За правоъгълните форми:
Тестото се премесва. Разстлах първото тесто на тясно и дълго. Работи се с намазани с олио ръце върху намаслената маса. Поръсих със стафиди, течен шоколад от бурканче "Нуса крем" и сложих локумчета. Завих тестото на руло и усуках на дълъг фитил, а след това го превих като въже и поставих в купата. По същия начин и следващият правоъгълен козунак.
През това време останалото тесто отново изчаква навън на хладно и покрито с фолио. Него го оформих 30 минути по-късно, за по-сигурно да не превтаса.
Това последното тесто го разделих на три части. Всяка разтеглих на дълги и тесни ивици около 30/12 см. Слага се плънка. Всяка отделно се навива на руло и се издължава. От трите се заплита плитка и се поставя като кръг в тортената форма, застлана с хартия.









Оформените козунаци се оставят да втасат отново за около 40 минути до един час.
Хората ги мажат с жълтък и прясно мляко.
Аз реших да ги намажа с отделения белтък, леко разбит с вилицата.
Поръсих с кафява захар, боднах сурови ядки - бадем, лешник, кашу и наръсих с рязани на ситно бадеми.

Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 минути. После температурата се намалява на 150 градуса. Пече се 45 минути. Аз пекох с вентилация.
Кръглият козунак пекох 50 минути.
 













Няма коментари: