ТОРТА "МЕДЕНКА"
или ГРУЗИНСКА ТОРТА, но малко по-различна
има няколко разлики, а кои са те, вижте ги тук:
ТОРТАТА Е С ДИАМЕТЪР 26 СМ
ЧАШАТА Е С ВМЕСТИМОСТ 200 мл
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ЗА БЛАТА:
4 яйца /със стайна температура/
4 с.л. пчелен мед
50 г какао
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
ЗА КРЕМА:
2 литра прясно мляко
2 ч.ч. захар
4 яйца
6 с.л. брашно /пълни с връх/
200 г краве масло
4 прахчета ванилия
4 капки ромова есенция
още:
допълнително брашно за обработване
малини за украса и листенца от мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
НА БЛАТА:
Изброените продукти за блата, без содата, се смесват в съд /правя го в дълбока тенджерка с незалепващо покритие/. Тя се поставя върху друг по-голям съд с вода на огъня. Така се бърка с дървена лопатка, на водна баня, докато всичко се стопи и се получи хомогенна смес. Прибавя се содата, отново се разбърква добре, до получаване на лепкаво гъсто тесто.
В тавичка се сипва отделно около една чаша брашно.
Тестото се сипва в кладенче от това брашно, още докато е горещо. С ръка се покрива от всички страни с брашно и съвсем леко се премесва /ПОЧТИ НЕ СЕ МЕСИ/, просто трябва да си остане меко тестото, но се работи постоянно с брашно, за да не лепне.
Тестото се разделя на 6-7 части. В случая го разделих на 6 броя. Оформят се на топчета, без да се месят.
Работи се по-бързичко, докато е топло тестото.
Сега става интересното при мен. Аз точа блатовете така:
Поставям на плота захлупена онази моя стара ел.тенджера. С цедката пресявам върху дъното й брашно, поставям едното топче тесто, а него също леко поръсвам с брашно. С точилка разточвам коричка върху дъното на обърнатата тавичка, колкото е големината на дъното на тавичката.
Прехвърлям разточената кора в тортена форма /с диаметър 26 см/. Аз не слагах хартия за печене и не ми залепваха блатовете, тъй като съвсем леко поръсвах дъното на формата, без да се маже с олио.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
ВНИМАНИЕ! Блатовете се изпичат бързо - за 3-4 минути всеки.
Подготвила съм си две тавички с еднаква големина. Докато се пече първия блат, веднага се разточва втория и така се редуват - изважда се едната изпечена, слага се да се пече следващата кора.
Всъщност не е толкова от значение големината на тавичката, защото блатовете не се разстилат.
Изпечените платки се оставят да се охладят. Получават се твърди медени кори, но после с крема ще омекнат.
НА КРЕМА:
Яйцата със захарта се разбиват с тел или миксер.
В купичка се разтваря брашното с част от прясното мляко, като от него се прибавя постепенно, за да не останат бучки от брашното.
Смесва се с яйцата. Останалото количество мляко се кипва на огъня. Снема се и към него се прибавя яйчената смес. Разбърква се добре и отново се връща на огъня. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Оттегля се от огъня и докато е още горещ, към крема се добавя краве масло, престояло на стайна температура, ванилията и няколко капки ром. Отново се разбърква до уеднаквяване на крема.
Една от корите - най-кривата, се смила на трохи през орехорезачка. С тях ще се покрие накрая тортата.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Ринга на тортената форма се поставя върху поднос. В него се поставя първия блат. Залива се обилно с крем - около 6 големи лъжици. Поставя се втората кора, пак крем и така до края, като се завършва с крем.
Оставя се така за около 30 минути да постегне крема.
Ринга се отстранява. Цялата торта отвън се покрива с трохите от смления блат. Първо се облепва отстрани, а накрая се поръсва отгоре.
Тортата се поставя в кутия с капак и се прибира в хладилник. Добре е да пренощува и да се реже на следващия ден. През това време медените блатове ще са омекнали от крема, а отвън трохите също.
Преди сервиране украсих с пресни малини и листенца мента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар