понеделник, 30 април 2018 г.

ТОРТА ДЪГА

ТОРТА ДЪГА





Тази торта е истинско предизвикателство за правене. Защо ли!? Ами, защото е цветна само отвътре, а ти носи цветно настроение през целия ден, като че ли ти е някак ветрено и волно, чисто и свежо, както някога, когато ти е било много весело навън и ти става някак хубаво и мило, и ти е щастливо по детски.
Такава си я пожела детето на моя позната. Помолиха ме двамата с мама аз да я направя. Оказа се, че няколко сладкарски фирми са отказали такава поръчка. Вероятно подобна играчка да оцветяват блатове в различни цветове, пък после да ги пекат поотделно, не им допада като занимание в цеха..., още повече, че там се изпичат блатовете в големите тави, пък после се режат... А, ето, че в домашната фурна може. И то с желание! За радост на чаровния Пламен! Честит да е рожденикът! Нека му е цветно и светло, а пламъкът винаги да грее в красивите детски очи! 

/размер на формата 24 см/

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за блатовете:

5 белтъка
250 г краве масло
350 г кристална захар
370 г брашно
1 пакетче бакпулвер = 15 г
1 щ сол
3 с.л. заквасена сметана
150 мл прясно мляко
2 прахчета ванилия
сладкарски боички в цвят - лилав, син, зелен, жълт, оранжев, червен

за крема:

200 г краве масло
500 г крем маскарпоне
390 г /1 кутийка/ кондензирано мляко - ванилия "Сгущеное"
250 мл сладкарска сметана
3 с.л. пудра захар
1 пакетче желатин
кокосови стърготини за покриване



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

НА БЛАТА:

За тази торта се изпичат поотделно 6 блата, оцветени в цветовете на дъгата.
Белтъците се отделят от яйцата и се разбъркват, колкото да се смесят, заедно с прясното мляко.
Отделно се пресява брашното с бакпулвера и щипка сол в друга купа. Към него се прибавя захарта и ванилията и се размесва. Към тях внимателно се добавя маслото, предварително престояло на стайна температура, за да е меко, а после и сметаната.


Разбива се отначало на слаби обороти с миксера, а после постепенно се увеличават и се бие 2-3 минути. Ще се получи пухкава и бяла смес. Към нея се добавят на няколко пъти по малко от белтъците, смесени с млякото.


Получената смес се разделя по равно в 6 отделни купички. За целта е най-добре да се ползва кухненска везна. Ако купичките са с еднакво тегло, добре, претегля се най-лесно грамажа на сместа, като всяка купичка се поставя на кантара и се пълни със смес.
Във всяка купичка сместа се оцветява със сладкарска боичка в различен цвят. Тук, следва да подскажа, че може от синьо и жълто да се получи зелено, а от синьо и червено - лилаво.
Аз имах всички отделни цветове. Боичките, които ползвах са сухи. Слагах в сместа с върха на ножа прашинки от съответния цвят боя и отгоре капвах по 2-3 капки прясно мляко. Така по-лесно се разтваряха в сместа на тестото. Разбъркват се добре до получаване на желания цвят.



! ПОЛЗВАХ ДВЕ ЕДНАКВИ ТАВИЧКИ ЗА ПЕЧЕНЕ С ДИАМЕТЪР 24 СМ.

За всеки цвят застилах тавичката с нов лист хартия за печене. Леко се намазва с олио. Сипва се оцветената смес.
Фурната е предварително загряла на 175 градуса.
Всеки блат се изпича за 10 минути. Пекох с вентилация.
Изпечените блатове се оставят да се охладят добре.




НА КРЕМА:

Маслото, престояло на стайна температура се разбива с миксер, заедно с пудрата захар. Добавя се на 2-3 пъти крема маскарпоне, а след това и по малко от кондензираното мляко. В отделен съд се разбива сладкарската сметана на твърд сняг. От нея се взема лъжица по лъжица и се прибавя към масления крем.
Желатинът се накисва в 3-4 с.л. студена вода и се оставя да набъбне. След това се затопля на водна баня и като се втечни се прибавя към крема.

Тортата се сглобява като се редуват блат и крем в следната последователност на цветовете - лилаво, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. Блатовете не се сиропират, тъй като са тънки и влажни, понеже са маслени.



Цялата торта отвън се измазва с крем и се поръсва с кокосови стърготини.
Украсата е въпрос на вкус. Тук изненадата идва, когато тортата се среже - тогава се появява цветната дъга.

За да подскажа това, аз все пак реших и отвън да има някаква препратка към идеята.
Тази дъга върху тортата направих от стърготините, които се получиха от отпечатъка след изпичането върху хартията, от всеки отделен цвят блат.
Когато хартията се отстрани от блата, с ножа остъргах стърготинки от хартията и ги събрах в отделни панички. Не е необходимо много, с по няколко щипки от всеки цвят се получи цветната дъга.





1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте! 3 супени лъжици сметана на колко грама се равняват горе - долу? Или поне равни ли, или с връх? :) Благодаря!