неделя, 7 януари 2018 г.

ПОРТОКАЛОВО-БАДЕМОВИ ТОПЧЕТА

ПОРТОКАЛОВО-БАДЕМОВИ ТОПЧЕТА







125 меко краве масло
125 г пудра захар
2 яйца
100 г смлени белени бадеми
кората и сокът на един портокал
1 ванилия
2,5 ч.ч. брашно
пудра захар за овалване
още портокалова кора за украса

Маслото и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Едно по едно се добавят яйцата и ванилията и се доразбива до гладко.
Прибавят се кората и сока от портокала и смлените филирани бадеми.
Постепенно се прибавя от брашното и при нужда се добавя още малко, като се замесва средно меко тесто.
Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за 2-3 часа.
Тестото се разделя на две части. Всяка се разтегля на дълъг фитил с диаметър около 3 см. Нарязва се на равни части по 2 см. и от тях се оформят топчета. Овалват се в пудра захар и се подреждат в тавата от фурната върху хартия за печене.
Слагат се да се пекат в сгорещена фурна на 180 градуса за 15 минути, до леко порозовяване.
Поръсват се с малко пудра захар.
Реших допълнително да подсиля портокалови вкус. Настъргах "конци" от кората на един портокал и ги пуснах да се сварят в джезвето в сироп от 50 мл вода и 2 с.л. захар.
След като топчетата поизстинаха върху всяко сложих по 2-3 тънки лентички от сварените портокалови корички. Те си залепнаха от захарния сироп.
Като позасъхнаха, тогава ръснах с малко пудра захар.






Излизат 50 броя.

Няма коментари: