неделя, 14 януари 2018 г.

СОЛЕН ТАРТ

СОЛЕН ТАРТ




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:

250 г брашно
1 ч.л. сол
125 г краве масло
1 яйце
3 с.л. прясно мляко

ПЛЪНКА:

2 яйца
2-3 щипки сол
4 с.л. заквасена сметана
4 с.л. натрошено краве сирене
60 г крема сирене
125 г моцарела
150 мл готварска сметана
5 бр коктейлни домати
2 кисели краставички

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



Брашното се пресява с една равна чаена лъжичка сол. Сипва се в купа и към него се прибавя нарязано на кубчета краве масло.

Претрива се през дланите на двете ръце до получаване на ситни трохи.


Прибавя се едно яйце и 3 с.л. студено прясно мляко. Омесва се на тесто.




Върху набрашнен плот тестото се разточва на кора, която по преценка трябва да бъде малко по-широка от дъното на тавичката. Моята е с диаметър около 28 см. Тавичката се намазва с кубче краве масло. Тестото се поставя в тавичката, като краят му се издига по периферията на тавичката като борд. По дъното тестото се пробожда на няколко места с вилица.



 Върху тестото се застила лист готварска хартия, също по-широка от тавичката, а върху хартията аз сипах повече от 500 г ориз - да се напълни.


Така се слага да се пече в загрята фурна на 190 градуса за 15 минути.
След това, хартията с ориза се отстранява. Получава се запечена подложка, която може да се напълни с различна плънка - с месо, със сирена, с патладжан и т.н.

През това време може да се направи плънка. Тя може да бъде най-различна - по вкус и по желание. При мен се получи нещо, като уборка на хладилника.

Ето как, от посочените по-горе продукти:

Две яйца се разбиват в купичка с 2-3 щипки сол с вилицата.


В друга купичка се разбърква заквасената сметана с крема сиренето и се прибавя стрито краве сирене. Добавя се и готварската сметана.
Получената смес се излива в тавичката със запечения в нея блат.
Моцарелата се нарязва на 7-8 резенчета и се разпределя в сместа. Коктейлните доматчета се разполовяват и се подреждат отгоре. Между тях се слагат по 2 лентички от срязани по дължина кисели краставички.



По желание може да се сложи босилек, магданоз, копър или подправка по вкус.
Аз не сложих никакви подправки. Тук така се харесва.
Връща се във фурната и се пече 30 минути.







Няма коментари: