неделя, 3 декември 2017 г.

СОЛЕНИ ОХЛЮВЧЕТА С ПЛЪНКА

СОЛЕНИ ОХЛЮВЧЕТА С ПЛЪНКА







за тестото:

700 г брашно
1 яйце + 1 белтък
1 ч.ч. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
7 г бакпулвер /1/2 пакетче/
1 пакетче суха мая на Д-р Йоткер
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

плънка
130 г кашкавал
130 г сирене
80 г топено сирене

за намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

за поръсване:
1 с.л. маково семе

Брашното се пресява със сухата мая и се оформя на кладенче. В него се чуква едно цяло яйце и се прибавя отделения белтък от другото яйце. Добавят се затоплено прясното мляко и шупналия бакпулвер в киселото мляко, олиото, сол и захар и се замесва тесто, като при нужда се добавя още малко брашно, да не лепне.
Тестото се оставя да си почине за 30 минути. След това се разделя на 8 равни части и се оформят на топчета.


Всяко топче се разточва върху набрашнен плот като елипса с дебелина около 5 мм. Кашкавала се настъргва предварително в една паница и се разпределят заедно със сиренето на 8 части. Върху разточените корички се поръсва натрошено сирене, настърган кашкавал по дължината, а отгоре се нарязва на кубчета по едно резенче топено сирене.


Завива се на руло, като леко се пресуква и се оформя като охлюв. Единият край на фитила леко се застъпва, а външният край се подпъхва под охлюва.



Така оформени се подреждат в тава с размер около 35/25 см, застлана с готварска хартия, която е поръсена с 2-3 с.л. олио. Оставят се да втасат, докато удвоят обема си. Намазват се с четка с разбит жълтък с малко прясно мляко. По желание се поръсват със семена.


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Аз пекох с вентилация 30 минути.




Няма коментари: