неделя, 26 ноември 2017 г.

КАШКАВАЛЕНИ ГРИЗИНКИ

КАШКАВАЛЕНИ ГРИЗИНКИ





за тестото:

330 г брашно
2 яйца + 1 белтък
130 г кашкавал
3 с.л. пармезан
1 бакпулвер
160 г краве масло
1 ч.л. сол
2 щ. захар

още:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляка за намазване
1 с.л. настърган пармезан за поръсване

Брашното се пресява с бакпулвера и се оформя като кладенче. В него се чукват двете яйца и един белтък. Добавя се сол и захар, размекнатото на стайна температура краве масло, пармезана и настъргания на ситно кашкавал. Замесва се меко тесто.
Върху набрашнен плот от тестото се разточва кора с дебелина 5 мм. Нарязва се на правоъгълни ленти, широки около 8 см, а те съответно се нарязват на тесни ивици по на 2 см. По желание могат да се направят и по-дълги пръчици, което е за сметка на бройката. Аз предпочетох да са по-дребни.


Всяка се усуква като спирала. Подреждат се върху застлана тава с хартия за печене. Намазват се с четка с разбития жълтък, смесен с лъжица прясно мляко.


Отгоре всяка се поръсва с по 2 щипки пармезан.
Слагат се да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изпичат се за 13-14  минути. Излизат около 55 броя гризини, което зависи от изрязването и оформянето на дължината им.









Няма коментари: