БИСКВИТЕН НОВОГОДИШЕН СЛАДКИШ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА ОСНОВА:
2 пакетчета бисквити с какао "Еверест"
200 г масло
70 г печени бадеми
80 г печени орехи
ЗА КРЕМ:
500 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
1 ч.ч. заквасена сметана
5 с.л. кристална захар
2 прахчета ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лимон
10 г желатин
60 мл вода
ЗА ГАНАШ:
150 мл течна сладкарска сметана
100 г шоколад за готвене
ЗА УКРАСА:
2 ч.л. косови стърготини
2 ч.л. зърна от нар
3 бр шоколадови бонбони "Линдор"
захарни снежинки
елхови клонки
златиста сладкарска прахова боичка
1 с.л. белтък
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най-напред се запичат ядките. Аз ги пуснах два пъти в микровълновата печка по 2 минути на 850 W, като след първото завъртане разбърках ядките.
Бисквитите се смилат през орехорезачката или в блендер и се сипват в широка купа. Ядките също се смилат и се прибавят към тях. Добавя се и маслото, разтопено до течно. С лъжица всичко се разбърква много добре.
Тортена форма, с падащо дъно, се застила с готварска хартия, която се изправя и около стената. Притиснете на няколко места да се получат гънки, така ще стане по-интересно. Ползвах форма с диаметър 26 см.
Бисквитената смес се сипва и се разстила, като се притиска с лъжица. От сместа се изтегля странично да се образува бордюр по стената на тавичката. Прибира се в хладилника да стегне, а през това време се заемаме да правим крема.
Желатина се сипва в чашка и се залива с малко студена вода. Оставя се да набъбне за 10-на минути.
Сладкарската сметана, предварително престояла в хладилник, се разбива с миксера до получаване на твърди връхчета. Прибавя се захарта и се доразбива. Заквасената сметана се разбърква с лъжица и се добавя в купата, а след това ванилията, лимоновите стърготини и сиренето маскарпоне. Всичко се разбърква добре. Желатина се втечнява на водна баня и се добавя на тънка струйка към крема.
С получения бял крем се запълва тортената форма, като се заглажда с лъжица върху бисквитената подложка. Отново се прибира в хладилника.
През това време се приготвя ганаша.
Сметаната се сипва в малък съд и се слага на огъня да клокне. Отдръпва се и се прибавя начупения шоколад. Разбърква се до пълното му разтопяване и получаване на гладка кафява лъскава течност. Покрива се и се оставя да се поохлади.
С шоколадовия крем се залива сладкиша, като се разстила равномерно и се покрива сметановия крем.
Така е добре да пренощува в хладилника.
На следващия ден може да се направи украса по желание.
Днес е някак Новогодишно, послучай Празника - с много лесна и бързо приготвена украса.
Малки елхови клончета, намокрих с пръсти с белтък и овалях в кокосови стърготини, за да полепне по игличките и да наподобява сняг.
Поставих ги върху ганаша и поръсих наоколо с кокос. Пак в белтък потопих зърна от нар и внимателно ги залепих в клонките. По същия начин полепих и тук-там захарни снежинки.
Бонбоните "Линдор" са кръгли и с гладка повърхност и от тях се получиха елхови топчета. Със суха четка за рисуване ги намазах с прахова седефена сладкарска боичка - на сухо. Така придобиха блясък.
Ами това е!
ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2018 ГОДИНА!
Няма коментари:
Публикуване на коментар