необходими продукти:
една риба - около 1.200 кг
2 глави лук
2 с.л. горчица
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. сол
4 бр. сушени зехтинови домати
2 с.л. каперси
4 с.л. смлени бадеми
1/2 лимон
Рибата се почиства от люспи, вътрешности и хриле, измива се и се отцежда. Поръсва се отвътре и отвън със сол и смлян черен пипер. Втрива се отвътре една лъжица горчица и отвън цялата риба се намазва с лъжица горчица. От едната страна се правят прорези с ножа.
В подходяща тавичка на дъното се подреждат резени от двата лука, нарязани по на 3-4 шайби. Върху лука се поставя рибата. В прорезите се слагат половинки резенчета лимон. В корема на рибата се поставят сушени домати и каперси. Отгоре се полива с 3 лъжици от доматения зехтин. Цялата риба отгоре се покрива със смлени бадеми.
Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса. Пече се до зачервяване - 40 минути.
ГАРНИТУРА:
1 бр китайско зеле
1 морков
1/2 краставица
4 бр репички
4 с.л. сладка аревица
4 с.л. нахут /стерилизиран/
Зелето се накълцва, а моркова и краставицата се нарязват на тънки лентички с картофобелачката. Смесват се с репичка, царевица и нахут. Овкусява се със сол, олио и оцет.
Няма коментари:
Публикуване на коментар