ТОРТА "МАНИФИК"
ПО СЛУЧАЙ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА СЪПРУЖЕТО
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! БЪДИ МИ ЗДРАВ, ВАНКА!
11 ДЕКЕМВРИ
От утрото, казват, се познавал денят!
То беше толкоз далечно! Върти се светът.
Как да го помниш, изминаха много лета,
но в спомена още идва онзи танц на нощта!
Беше студено, навънка белееше първият сняг,
ала в очите ни грееше, лудо препускахме в бяг…
И ето, отново е зима, а вече поуморени
седим край камината двамата укротени.
Единият в роба, очилата с диоптъра сложил,
прелиства през пръсти ежедневната преса,
другият иглите мотае в плетката сложна
меланжа навива - разплита, дорде се хареса.
И някак е тихо, мълчим си закономерно,
говорим си, сякаш във време отмерено.
С погледи само се днеска разбираме,
думи красиви не търсим да ги подбираме…
Отдавна на нравите свои сме свикнали,
трепетни страсти почти са утихнали,
а нявга се борехме кой кого да надвиеше,
амбиция своя пред другия никой не криеше.
Той като псе надмощие взема и лае ли, лае!
Тя (аз) джафка отсреща, върти го, както си знае!
Тъй неусетно колелото въртяхме в годините
с цъфнали пролети, нови лета, есени… в зимите!
Днеска се търсим отново – в сигурно рамо,
по-нужно отвсякога, смирили се двамата.
Поизморени са в тропот вече нозете ни,
поспират сред макове летни конете ни!
ПРОДУКТИ:
за блата:
8 яйца
150 г кристална захар = 8 с.л. с връх
120 г пудра захар = 6 с.л. с връх
150 г орехови ядки = 1 и 1/2 ч.ч. едро смлени
60 г галета = 5 с.л.
80 г брашно = 3 с.л. пълни с връх
2 прахчета ванилия
за крема:
200 г кристална захар = 1 ч.ч.
3 яйца
40 г брашно = 2 с.л. пълни с връх
500 мл прясно мляко
1 с.л. краве масло
2 прахчета ванилия
още 2 с.л. захар за белтъците
за измазване:
150 г краве масло
3 с.л. пудра захар
за покриване:
750 г захарен фондан /купен/
ПРИГОТВЯНЕ:
НА БЛАТА:
Жълтъците се отделят от белтъците в две отделни дълбоки купи, в които ще се разбиват.
Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар до побеляване и докато се сгъстят.
В другата купа се разбиват белтъците. Първо се бият с миксера да станат на сняг и към тях се прибавя кристалната захар. Доразбиват се на гъст крем като се добавят двете ванилии.
Жълтъците се прибавят към белтъците, като двете смеси се разбъркват много добре с шпатула, НЕ С МИКСЕР, като се обръща отдолу нагоре, за да не спадне сместа. Получената смес се разделя на две части в отделните купи.
В едната се прибавят галетата и орехите, а в другата се прибавя брашното. Внимателно се разбъркват отново с лопатка.
В тортена форма /25 см/ с падащо дъно, застлана с хартия, а стената намазана с малко краве масло се сипва само в средата по една пълна супена лъжица от едната смес, а върху нея пълна супена лъжица от другата смес. Редуват се така, докато се свършат.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Блата се изпича за 30 минути, или до суха клечка. Аз пекох с вентилация. Оставя се за 5-6 минути във изключената фурна.
След като се охлади, се срязва напречно два пъти или да се получат три платки.
НА КРЕМА:
В малка касерола се карамелизира захарта с една лъжица краве масло. Сипва се 1 чаша прясно мляко и се оставя да загрее до разтопяване на захарта. Отделно се разбиват жълтъците с вилица с брашното и останалото мляко. Прибавят се и две ванилии. Изсипват се върху карамела и се бърка непрекъснато, докато се получи гъст крем. Оттегля се от огъня и се оставя да изстине. Белтъците се разбиват на сняг с две лъжици захар. Прибавят се към крема и се разбърква с лопатка.
Между блатовете се слага от крема и тортата се прибира в хладилника за 1 час.
Отвън се измазва с тънък пласт краве масло, разбито с 3 с.л. пудра захар.
Цветята направих от захарен фондан на ръка.
Рисувах с черна гелова сладкарска боичка.
И РАЗРЕЗ:
Няма коментари:
Публикуване на коментар