МЕДЕНИ ТОПЧЕТА С ПЪЛНЕЖ
за тестото:
4 ч.ч. брашно
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
5 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
2 прахчета ванилия
за пълнеж:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. смлени орехи
80 г краве масло
1 ванилия
за овалване: 1 к.ч. смлени орехи
От продуктите за тестото се замесва гладко тесто.
Тестото се разделя на 4 части. Оформят се на дълги фитили. Всеки се нарязва на 18 части.
Оформят се топчета с големина на малък орех. Леко се сплескват и се подреждат на разстояние едно от друго в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути до леко зачервяване.
След като изстинат, топчетата се издълбават с острието на нож.
Издълбават се за 30 минути.
Прави се плънка:
Трохите от издълбаните меденки се смесват с една чаша едро смлени орехи и се заливат с чаша сгорещено мляко с една ванилия. Прибавя се маслото и се разбърква всичко добре.
От плънката се взема по една пълна чаена лъжичка и се слага в издълбана меденка. Слепват се две по две, като се оставя да излезе по малко от пълнежа между двете сфери. Овалват се в паничка със смлени орехи.
Чудесни са, след като си починат една нощ, защото поомекват.
Излизат 36 броя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар