петък, 8 декември 2017 г.

ЗАРГАН НА ТИГАН С ЧИПС ОТ ТИКВИЧКА И МОРКОВ

ЗАРГАН НА ТИГАН С ЧИПС ОТ ТИКВИЧКА И МОРКОВ

 







Рибките се почистват от хрилете и вътрешностите, измиват се, посоляват се и се овалват в брашно. Всяка рибка леко огънах и промуших с дървено шишче, което преминава изпод главата и пробожда странично някъде по средата тялото. По този начин се събират в тигана. Така, заедно с шишчето се изпържват две по две рибки в сгорещено олио. Пържат се до леко зачервяване, като се обръщат от двете страни.

ЗА ЧИПСА:

От една тиквичка и един морков, може да се приготви порция чипс. Става бързо и лесно.
Тиквичката, без да се обелва, се нарязва по дължината на ленти с картофобелачката. Морковът се обелва и също се нарязва на ленти.
В найлонов плик се сипват 2-3 с.л. брашно. Пускат се вътре поотделно тиквичките, а после и морковите. Найлоновият плик се оформя като балон. Захваща се откъм отвора и се разклаща няколко пъти, за да полепне брашното по тиквените ленти.
В малък дълбок съд /касерола/ се налива обилно олио около 2 см и се загрява на огъня. Приготвяме си купа с много студена вода наблизо. Взема се лента от тиквичка, потапя се за секунда в студената вода и се пуска в сгорещеното олио. Така се пържат по 4-5 лентички. Стават бързо, като се позачервят, се изваждат върху кухненска хартия.
По същия начин след тиквичките се приготвя и морковения чипс.
Поръсват се с малко сол при сервиране.
 


Няма коментари: