БИСКВИТКИ КАФЕ
120 г меко краве масло
120 г пудра захар
1 жълтък
1 с.л. нес кафе
2 с.л. гореща вода
160 г брашно
20 г какао на прах
2 прахчета ванилия
1 щ. сол
Най-напред кафето се разтваря с две супени лъжици гореща вода.
В купа с миксера се разбива маслото с пудрата захар. Добавя се и ванилията. Бие се до побеляване. Прибавя се жълтъка, а след малко и разтвореното нес кафе. Брашното се пресява заедно с какаото и щипка сол. Прибавя се към маслото и се доразбива, докато се поеме брашното.
Сместа се изважда с ръка от купата върху плота, набрашнен с една лъжица брашно и се доомесва до получаване на гладко тесто.
Аз разделих тестото на 4 части. Всяка част разтеглих на тънък фитил и така получените фитили нарязах на еднакви парченца - колкото необелен от черупка лешник.
В длани се оформят топчетата и леко се издължават. Подреждат се в тавата от фурната върху хартия за печене. С клечка за зъби всяка бисквитка се притиска отгоре по средата, за да получи форма на зърно кафе.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Аз пекох с вентилация. Изпичат се за 15 минути. Дори и да ви се струва, че са меки, извадете ги от фурната и ги оставете в тавата за известно време. Като изстинат стават хрупкави с много приятен вкус на масло и с дъх на кафе.
Излизат около 56 броя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар