петък, 3 ноември 2017 г.

РИСУВАНА ТОРТА СЪС ЗАХАРНИ ОРХИДЕИ

ТОРТА СЪС ЗАХАРНИ ОРХИДЕИ



Преди време бях направила торта за рождения си ден, като много ми се искаше да съчетая рисунка със захарни цветя. Тогава тортата беше "Червено кадифе", покрита със захарна маса и орхидеи. Нямам никакви претенции и дори си признавам, че малко ме е срам с моите захарни цветя, направени на ръка и по собствено виждане, без да имам наличните необходими инструменти и принадлежности за това. Възхищавам се на онези, които умеят да моделират фигурите така, като че ли са истински! Някой би казал: "Е, че то си има курсове за тази работа!" Хубаво би било, да си посещавал, със сигурност и много интересно е, ама като трудовото ти ежедневие е друго, то това някак не идва на ред. Ала приятелка изяви желание и ме помоли да й направя за неин повод точно такава торта - с рисуван лик на жена и захарни орхидеи. Ето, че отново съм тук с втори дубъл.
Няма как да покажа разрез на тортата. Искам да кажа обаче, че ме зарадваха с много мили думи и благодарност тези, които са останали възхитени от вида и най-вече от вкуса на тортата. На мен това ми стига, че съм направила някого усмихнат!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ИЗПИЧАТ СЕ ДВА ОТДЕЛНИ БЛАТА
/тортената форма е с диаметър 24 см/

ЗА ВСЕКИ БЛАТ:

5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
2 ч.л. какао
1 бакпулвер
2 ванилии

ЗА СИРОП:
300 мл вода
5 с.л. захар
2 с.л. уиски
2-3 капки ромова есенция


ПРАВЯТ СЕ ДВА ОТДЕЛНИ КРЕМА:

за първия крем:

500 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
5 с.л. пудра захар
1 ванилия

за втория крем:

200 г краве масло
1 к.ч. пудра захар
2 прахчета ванилия
150 г смлени орехи
100 мл прясно мляко

за пълнеж:
2 банана

за измазване:
100 г краве масло
3 с.л. пудра захар

за украса:

1 кг захарен фондан
черна сладкарска гел боичка
прахов седеф, перли, захарен брокат


Изпичат се два отделни блата във тортена форма със застлана хартия за печене на дъното. Поотделно се разбиват смесите за всеки блат.



Яйцата се разбиват много добре със захарта до побеляване.
Брашното се пресява с какаото, ванилията и бакпулвера и се прибавя, като се доразбива на най-ниска степен с миксера.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Всеки блат се изпича за 15-20 минути. Аз пекох с вентилация.
Блатовете се оставят върху решетка да изстинат. След това се срязват напречно и така се получават 4 платки.
Аз ползвах за тази торта трите, а четвъртата веднага влиза в употреба с някакъв домашен крем - например в чаши.

За първия крем:
Разбих охладената сладкарска сметана с миксера до сгъстяване.
В купа се сипва крема маскарпоне и се разбива леко с пудрата захар и ванилията. Лъжица по лъжица се добавя разбитата сметана до уеднаквяване на сместа.

За втория крем:
Млякото се сварява и още докато е горещо с него се заливат орехите, предварително смлени в купичка. Оставят се така да изстинат и да поемат млякото. Прибавя се ванилия и се разбърква. Маслото, постояло на стайна температура се разбива с пудрата захар до побеляване. Към него лъжица по лъжица се добавят охладените орехи и се разбърква.

Сиропа се прави като се завира водата със захарта до разтопяването й. Прибавя се за вкус - 2 с.л. алкохол - коняк или уиски и 2-3 капки ромова есенция.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

Върху поднос /в случая картон за торта/ се слага ринга от тортата и вътре се поставя първия блат. Напръсква се със 10-на лъжици от сиропа и се намазва с първия сметанов крем. Върху крема се подреждат кръгли парченца от единия банан. Нанася се пласт от втория крем и се поставя втория блат. Така се редуват, като последния блат се измазва само с тънък слой от сметановия крем.
Тортата се оставя в хладилника за цяла нощ.
На следващия ден се измазва цялата торта с крем от меко краве масло, разбито с пудра захар, като се заглажда много добре.

Сега започва забавлението.
Захарния фондан - цвят "Перла" си го купих готов от сладкарски сайт.
Върху плот се поръсва фино натурално нишесте и фондана се разточва тънко около 3-4 мм. Трябва да е с такава големина, че по преценка, визуално трябва да се нанесе върху тортата, покривайки я цялата, а също и да пада върху плота излишно отстрани, като паралия.
Покривката се нанася върху тортата, като е добре и ръцете леко да се напудрят с нишесте, като се подхваща отдолу. Заглажда се отгоре и отстрани - майсторите го правят със специална шпакла, а при мен и това е на ръка.
Излишната част от захарната маса се изрязва околовръст в основата на тортата.

Рисуването върху фондан не е никак лесно. Една поставена точка... ииии, тя просто си остава там. Не е като на лист хартия да изтриеш с гумичката. За това, ако решите да го правите, е най-добре и за по-сигурно предварително да си приготвите желания образ, като го копирате върху лист с желана големина, съобразена с големината на тортата. Изрежете лицето по контура. Нанесете върху фондана изрязаната рисунка като апликация. Леко притиснете и с много-много тънка четка за рисуване очертайте контура на лицето с черна гелова боичка, разтворена с 2-3 капки водка или чист медицински спирт. Махнете внимателно хартиения шаблон. И очите..., ах, очите, устните... да, риск и трудничко си е, много внимателно и много нежно - тънко и фино нарисувайте и тях.

За орхидеите ползвах гъм пейст - имах бяло и смесих с малко бордо, така се получи розово.





Ето как ги направих, два дни преди да правя тортата:

Усуках си зелено сладкарско тиксо върху специална тънка тел за направа на цветя. Телта нарязах по на 5-6 см. Единият край леко подкривих с клещи - само 2 мм, нещо като бастунче. На този край поставих малко жълто топченце, колкото леща, което ще служи за център. Около него завъртях средната част на орхидеята от по-тъмния цвят - бордо. Оставих ги така да съхнат върху намачкана кухненска хартия. След това направих двойните вътрешни листа. Откъсват се две еднакви топченца от розовото тесто - колкото лешник. Разстлах ги върху прозрачно фолио, а после притиснах върху мида, така получиха релеф.
Тези две листенца закрепих симетрично /колкото е възможно/ от двете страни, около телта, като в основата леко намазах с четчицата с белтък, за да залепнат към по-тъмното. Пак се оставят да позасъхнат, като ги захлупвах върху намачканата хартия.
Следващата стъпка е да се залепят трите външни листа. За тях се откъсват три еднакви топченца като бобени зърна, които в длани леко се издължават. Всяко се поставя в супена лъжица и с една малка шпатулка се изтегля, като се изтънява по дължина. Отлепва се от лъжицата и в единия край се прави лека недълбока резка. Там се прищипва леко с пръсти да се получи островърхо. Така трите тесни листа отново с белтък се залепват от външната страна на кръглите листа и пак се оставят да изсъхнат, като похлупени цветя.
Щом са изсъхнали добре, тогава се обръщат... а тогава, какво да видите, може и да имат малко дефекти. Нищо, важно е желанието, важно е търпението, важно е настроението!
Засушените цветя със суха четка със седефена прахова сладкарска боичка поръсих съвсем леко, а по централната част нанесох малко по-тъмни точици.
Подредих цветята върху тортата, като с клечка за зъби пробождах, а после в получената дупчица поставях телчето с орхидея .
Нанесох по горната част на фондана прахов седеф със суха четка и върху две - три линии белтък поръсих със захарен брокат.






А ето и предишната торта от тук:





Няма коментари: