неделя, 19 ноември 2017 г.

ПЪРЛЕНКИ НА ТИГАН

ПЪРЛЕНКИ НА ТИГАН
/БЕЗ НАБУХВАТЕЛ/



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:



/чашата е с вместимост 220 мл/

3 и 1/2 чаши пресято брашно
1 чаша топла вода
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

още малко брашно за оформяне
сирене за плънка

ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява и се оформя като кладенче. Сипват се всички продукти и се замесва меко тесто. Готовото тесто се разделя на 16 топчета, като се оформят с големина на яйце. Поставят се в набрашнена тава и се оставят да престоят 30 минути.





Поръсва се плота с брашно. Всяко топче се разточва на тънка кора около 3 мм с големина на лист с диаметър около 15 см.
Върху листа се поръсва натрошено сирене.
Така поръсена със сирене всяка коричка се навива на руло, без да се стяга. След това полученото руло се завива като охлюв. Външният край може леко да се подпъхне под охлювчето, да е прибрано.


Отново върху ръснато брашно и отгоре също поръсено с малко брашно, рулцето-охлювче се разточва на питка с дебелина около 5 мм.


Разточени половината пърленки се подреждат върху парче плат или хартия. Започваме да ги печем. През това време бързо подготвяме и втората партида.
Изпекох ги в керамичен тиган с много малко олио /1 ч.л./.




Изпичат се, като се обръщат от двете страни за 3-4 минути.



Няма коментари: