петък, 3 ноември 2017 г.

МОРКОВЕНА ЯХНИЯ С ПРАЗ

МОРКОВЕНА ЯХНИЯ С ПРАЗ




Тази яхнийца навремето моята баба я правеше по есенно време. Помня, че манджицата ставаше бързо, а с начупения на комати топъл хляб топяхме и умивахме паничките до край. Тогава имаше пресен праз в градината, имаше и моркови, имаше най-различни зеленчуци и животинки. Сега също имаме всичко - на близкия пазар.
Днес ми се прияде точно такава бабина яхния. Не съм я правила от години. Постно, ала на мене ми харесва и ми е добре, въпреки че си падам много по месце.

Ето и нужните продукти:

6 стръка млад праз лук
3 моркова
3 скилидки чесън
1 голям домат
2 с.л. домашна лютеница
6 с.л. ориз
2 ч.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. зеленчукова вегета
1 кубче пилешки бульон
олио, сол, магданоз

Най-напред се развива ориза.
В малка тенджерка се загрява 2-3 с.л. олио, прибавя се измития ориз и след като се позапържи леко, се залива с 3 к.ч. вода. Оставя се на тих огън да се готви. Когато се посгъсти и остане малко от водата, се поръсва с вегета и се оттегля от котлона, като се оставя захлупен да се доразвие и да се сгъсти.
В друга неголяма тенджера се капва олио и в него се пуска нарязания млад праз, заедно с трите скилидки чесън, нарязани на шайбички да са задуши, като на два пъти се добавя по 2 с.л. вода. Сипват се при праза и настъргани на едрото ренде моркови. Разбърква се периодично, а щом поомекнат, се добавя и предварително обеления и нарязан на кубчета червен домат. Щом и домата малко поомекне, се прибавя брашното и червения пипер и се разбърква. Залива се с три чашки студена вода и се оставя да къкри на тих огън 10-на минути. През това време се подправя с малко зеленчукова вегета и едно кубче стрито пилешки бульон. Ако не харесвате тези вредности, просто недейте ги забелязва. Добавете лютеничката и малко солчица и разбъркайте два-три пъти.
Като смъкнете от огъня, поръсете яхнийката с накълцан магданоз.
Сервирайте с топка от сварения бял ориз.






Бучка сирене също й отива.

Няма коментари: